Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Policija mu upala u dvorište dok je pekao rakiju: Oduzeli mu skoro 1.500 litara domaće šljivovice

Preuzmite sliku

Tokom provjere utvrđeno je da je rakija proizvedena ove jeseni uz kupnju šest tona šljiva od tri čovjeka iz požeškoga kraja.

Kriminalistička policija i carinici upali su na imanje muškarca iz okoline Požege u Hrvatskoj kojeg je neko prijavio da nelegalno peče rakiju.

Obavljen je trošarinski nadzor te je zatečen kotao za pečenje rakije zapremine 95 litara i 1490 litara šljivovice u velikim pvc posudama. Tokom provjere utvrđeno je da je rakija proizvedena ove jeseni uz kupnju šest tona šljiva od tri čovjeka iz požeškoga kraja.

Dana 14. 12. 2022. godine ovlašteni carinski službenici Službe za nadzor Carinskog ureda Slavonski Brod u saradnji s policijskim službenicima Policijske uprave požeško-slavonske, Službe kriminalističke policije privremeno su oduzeli 1490 litara nelegalne rakije šljivovice, navodi policija.

Policija navodi kako je alkoholno piće privremeno oduzeto, a slijedi izdavanje prekršajnog naloga i donošenje rješenja o obračunu trošarine na etilni alkohol. Trošarinska osnovica na etilni alkohol je jedan hektolitar čistog alkohola izraženog u volumnim postocima. Trošarina na etilni alkohol plaća se u iznosu od 6.000 kuna (1.550 KM) po hektolitru čistog alkohola.

Izračunali smo koliko će gazda iz požeškog kraja na kraju morati platiti.

Uz pretpostavku da njegova šljivovica ima 40-ak volumnih postotaka alkohola, ukupna trošarina za gotovo 1500 litara iznosila bi oko 36.000 kuna (9.200 KM). To znači da će po litri morati platiti otprilike 24 kune (6 KM) piše GPM.

Osim toga, slijedi mu i prekršajna kazna.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,