Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Policija Kosova oduzima srbijanske tablice

Preuzmite sliku

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopštilo je da od jutros na svim graničnim prelazima izdaje privremene registarske tablice za sva vozila sa registarskim tablicama Srbije koja ulaze na teritoriju Kosova i oduzima tablice koje višu nisu validne, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je saopštio da MUP, zajedno s Kosovskom policijom, u okviru rutinskih aktivnosti i radi očuvanja javnog i ustavnog poretka, sprovodi akcije na svim graničnim prelazima.

“Ove akcije imaju za cilj sprovođenje sporazuma o slobodnom kretanju – posebno registarskih oznaka vozila. Ovom prilikom MUP je, kako bi omogućio slobodno kretanje građana i po isteku ugovora sklopljenog 14. septembra 2016. godine, doneo rešenje kojim se uređuje i obavezuje obezbeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa registarskim tablicama Srbije i ulaze na teritoriju Republike Kosovo, na svim graničnim prelazima”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Istovremeno MUP je preduzeo sve potrebne mere da maksimalno smanji čekanja na graničnim prelazima.

MUP Kosova, takođa, obaveštava javnost da od 15. septembra u saobraćaju nema automobila opremljenih važećim registarskim tablicama “KS”, pa su zbog toga jedine službene i sa vremenskim rokom tablice koje izdaju službenici Ministarstva unutrašnjih poslova samo one sa oznakom “RKS”.

U saopštenju se ističe da je situacija mirna, a Kosovska policija je preduzela sve neophodne operativne i logističke mere da ne ometa i ne odlaže kretanje ljudi i roba.

Prema poslednjoj odluci koju je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova i koju je potpisao ministar Svecla za regulisanje ovog pitanja obavezne su privremene registarske tablice, a za sva vozila sa srbijanskim tablicama koja ulaze na teritoriju Kosova.

U odluci opremanje privremenim registarskim tablicama vrši se na svim graničnim prelazima Republike Kosovo, a vozači su dužni da privremene registarske tablice postave na vidljiva mesta, na prednjem i zadnjem delu vozila.

Važenje privremenih registarskih tablica je 60 dana, a koštaju 5 eura.

Potpredsednik Vlade Kosova za dijalog Besnik Bislimi najavio je tokom tehničkog dijaloga u Briselu da Kosovo neće prihvatiti produženje privremenog petogodišnjeg sporazuma o registarskim tablicama posle 15. septembra, kada ističe rok važenja ovog sporazuma. Bislimi je rekao da će se Kosovo ponašati isto kao i Srbija, koja za ulazak vozila sa “RKS” tablicama izdaje privremene tablice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,