Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pokvareni brod napokon stigao u Split, putnici se iskrcali

Preuzmite sliku

Pokvareni brod Aurelia italijanske brodarske firme SNAV na liniji Ancona-Split nekoliko minuta nakon 13 sati pristao je u splitsku luku. Oko 13:30 putnici su se počeli iskrcavati.

Dolazak broda s oko 300 ljudi kojem su jučer otkazali motori nakon čega je ostao plutati usred Jadranskog mora očekivao se između 13 i 15 sati, no zbog povoljnog vremena remorker ga je uspio dovući pred Split i prije planiranog.

“Brod je urednog stanja, u prvom redu to se odnosi na putnike i posadu. Vremenski uslovi su uredni, jugo se smirilo pa je tako i more mirno. Trenutna brzina plovidbe je između 4 i 5 čvorova, brod je ušao u splitski akvatorij. Udaljenost od pilotske stanice je 16 pilotskih milja, tu će se ukrcati lučki pilot. Pristajanje u luci se navedeno između 13 i 15 sati”, istakao je David Radas, voditelj službe odnosa s javnošću pri Ministarstvu sobraćaja i mora za Index.hr.

Objasnio je i o kakvom je tegljaču koji je jučer oko 15:30 preuzeo Aureliju i krenuo je tegliti prema Splitu riječ.

“To su tegljači izuzetno velike snage. Konkretno Pollux ima izvrsne manevarske sposobnosti, opremljen je dodatnim podmorskim transferima kojima korigira putanju, a i posada ima vrhunsko znanje pilotiranja. To je zvijer od stroja i može izvući puno veće brodove”, rekao je te dodao da Pollux tegli u izrazito uzburkanom moru i u tim je uslovima idealan pa je zato i je angažovan iz Gaženice kod Zadra da odmah krene put Aurelije.

Na Aureliji se zatekao šibenski vijećnik koji kaže da se kapetan putnicima nije ni obratio kako bi ih obavijestio šta se zapravo događa.

Plutali jučer cijeli dan na pučini

Podsjetimo, brod Aurelia pokvario se na putu iz Ancone u Split u noći sa srijede na četvrtak. Jučer oko 15:30 stigao je remorker Pollux koji ga vuče prema Splitu. Nešto prije 16 sati krenuli su na put dug 60 nautičkih milja brzinom od tri čvora po satu. Vremenski uslovi im nisu dali da brže plove.

  • Na brodu se nalazi 215 putnika i 92 člana posade.

    Na brodu nema povrijeđenih. Jedna Italijanka se onesvijestila uslijed valjanja zbog jakog juga.

    Nema ni onečišćenja. Dojava o pregrijavanju jednog pogonskog postrojenja u brodu stigla je u Nacionalnu središnjicu MRCC Rijeka u četvrtak ujutro oko 4:30 od strane zapovjednika, a otad su u stalnom kontaktu.

  • Nedugo nakon dojave, u blizini Aurelije neko je vrijeme plovio putnički brod Maira, koji pripada istoj kompaniji, kako bi bio raspoloživ u slučaju potrebe za asistencijom, no to nije bilo potrebno s obzirom na to da je predstavnik brodara u Hrvatskoj, kompanija MSC Krstarenje d.o.o., poduzeo sve potrebne radnje kako bi se osiguralo odvlačenje broda u splitsku luku. (Index.hr – 24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje