Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte šta je učiteljica vjeronauke u Hrvatskoj pitala učenike na pismenom zadatku!

Preuzmite sliku

Učiteljica vjeronauke u osnovnoj školi kod Rijeke podijelila je djeci pismeni zadatak u kojem su zajedno navedeni srpski vojnik iz BiH, homoseksualac, Rom, njemačka prostituka…

Ona je podijelila učenicima ispitni listić i upitala da li bi u vozu na dužem putovanju sjedili pored starijeg sveštenika sa Biblijom u rukama ili pored homoseksualca, srpskog vojnika iz BiH, prostitutke iz Berlina, Indijke sa jednogodišnjim djetetom…

Zadatak problematizuje i “afričku ženu koja prodaje proizvode od kože“, pominje se i “hrvatski tajkun“.

Među ponuđenima su i ljekar koji obavlja pobačaje, računarski haker, Jehovin svjedok, turska glumica vrlo uspješna u Hollywoodu, engleski fudbaler, te mladi umjetnik koji boluje od side.

  • Pitanje upućeno učenicima osmog razreda glasi: “Ukrcavaš se na voz na relaciji Zagreb-Indija. Put će trajati sedam dana. Putuješ u kupeu sa još tri osobe. Zamisli da dobiješ popis osoba koje možeš birati kao saputnike u svom kupeu”.

    Zatim ona navodi moguće saputnike i traži od učenika da navedu tri osobe sa kojima bi htjeli i one sa kojima ne bi putovali.

    Nakon što je zadatak osvanuo na nekim društvenim mrežama, Sandra Krpan, direktorica Osnovne škole “Milan Brozović Kastav“, priznala je da su učenici osmog razreda imali takav zadatak, kao i da je od učiteljice vjeronauke zatražila da objasni taj postupak, prenosi N1.

    Učiteljica vjeronauke tvrdi da je nastavni listić upotrijebila kako bi učenike naučila da “ne trebaju imati predrasude prema ljudima”, prenosi Krpanova uz opasku da se njena ustanova “apsolutno zalaže za mir, toleranciju i uvažavanje različitosti”.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje