Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Podnesena kaznena prijava protiv šest osoba za raketiranje Banskih dvora 1991. godine

Preuzmite sliku

Ravnateljstvo policije Hrvatske iznijelo je detalje planiranja raketiranja Banskih dvora u Zagrebu prije 26 godina te izvijestilo kako je podnesena kaznena prijava protiv šest osoba koje su sudjelovale u planiranju, organizaciji i izvršenju napada.

Načelnik Uprave kriminalističke policije i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Ante Gudelj izvijestio je kako se podnosi kaznena prijava protiv pet državljana Republike Srbije i jedne osobe hrvatskog državljanstva.

Nijedna od osoba ne nalazi se na području Republike Hrvatske, a policija ima saznanje da se hrvatski državljanin trenutno nalazi na području Južnoafričke Republike gdje radi kao aktivni civilni pilot, dok policija ima indicije da se ostala petorica nalaze na području Republike Srbije, odnosno u dijelu BiH Republici Srpskoj.

Osobe protiv kojih su podnesene kaznene prijave imale su saznanja da je u tom trenutku u Banskim dvorima zasjedanje na kojem se nalazi predsjednik Franjo Tuđman.

“Osnovni cilj bombardiranja Banskih dvora bila je destabilizacija Republike Hrvatske”, kazao je Gudelj.

Istraga se vodila 26 godina jer je bilo teško “probiti zid šutnje koji je bio stvoren oko okrivljenih”, a tome je pridonijela slaba suradnja hrvatskih i srbijanskih istražnih tijela, kazao je Gudelj.

Pukovnik Jadranko Karlušić, voditelj službe Kriminalističke vojne policije izvijestio je kako je napad na Banske dvore planiran u Zemunu u komandi Ratnog vazduhoplovstva JNA, zapovijed za napad izdao je Lj.B. (78) general-major, zapovjednik 5. vazduhoplovnog korpusa JNA koji je iz Zagreba bio izmješten u Bihać.

Plan napada stvarao je S.J. (69) djelatnik komande Ratnog vazduhoplovstva, načelnik odjela koji je izabrao pilote, sredstva i avione odnosno poziciju odakle će se napad izvesti, izabrao je bombe i rakete te avione Galeb G4 koji su poletjeli sa aerodroma Udbina.

Zapovijed je izdana načelniku štaba 105. lovačko bombarderskog puka Đ.M. (62) koji je zapovijed prenio na podređene pilote koji su napad izveli oko 15 sati sa poletom sa aerodroma Udbina.

Prijavljen je i Č. K. (66) djelatnik tadašnje kontraobavjetajne grupe u RV i PVO koji je raspolagao obavještajnim podacima o mjestu i vremenu sastanka predsjednika Tuđmana sa Markovićem i Mesićem koji je pilote obavijestio u kojim prostorijama se spomenuti nalaze. Prijavljen je i R.D. (61) kao zapovjednik tadašnje eskadrile i pilot, hrvatski državljanin D.L. (59).

Izvjesno je da je osoba iz neposrednog okruženja predsjednika Tuđmana okrivljene izvijestila o detaljima, mjestu i vremenu sastanka.

Protiv navedenih osoba već je raspisana nacionalna potraga.

Šest osoba tereti se za kaznena djela ubojstva predstavnika najviših državnih tijela u pokušaju te za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Jurica Ilić, zamjenik županijske državne odvjetnice (ŽDO) u Zagrebu, izjavio je kako se protiv navedenih osoba provodi istraga, a bit će izdan zahtjev za njihovim istražnim zatvorom.

S obzirom da navedene osobe nisu u dohvatu hrvatskog pravosuđa, bit će poduzete radnje kako bi osobe bile prisutne u procesu koji se vodi protiv njih, što znači da će se za njima raspisati međunarodna tjeralica.

Pukovnik Branko Bilbija nije prijavljen ovom kaznenom prijavom, kao ni Zvonko Jurjević, koji su se ranije putem medija dovodili u vezu sa ratnim zločina, pa i sa ovim slučajem. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje