Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Podgorica: Sahranjen mitropolit Amfilohije

Preuzmite sliku

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je danas u podgoričkom hramu Hristovog vaskrsenja.

Patrijarh srpski Irinej držao je opijelo, nakon čega je istakao da je mitropolit Amfilohije bio u vrhu srpskog bogoslovlja ovog vremena i da će njegovo ime biti upisano zlatnim slovima u srpskoj istoriji.

Srpski patrijarh je u obraćanju pored zemnih ostataka mitropolita Amilohija naglasio da je mitropolit dolaskom na dužnost dočekao narod otuđen od vjere i prazne manastire bez monaštva.

On je naglasio da mitropolit Amfilohije svojim upokojenjem ostavlja prazninu, posebno za rješenje problema Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Patrijarh Irinej podsjetio da je ljubav prema Kosovu i Metohiji i namjera da se obnovi kapela na Lovćenu ono što je mitropolit Amfilohije nosio u srcu i kao amanet ostavio za sobom.

Nakon održanih govora nad odrom mitropolita Amfilohija krenuo je molitveni hod oko hrama u kojem je sahranjen.

Sahrani su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji su se poklonili pred odrom pokojnog mitropolita.

Prisutni su bili i predsjednik parlamenta Crne Gore Aleksa Bečić, lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, brojni poslanici parlamentarne većine i ličnosti iz javnog i društvenog života Srbije i Crne Gore, ali ne i predsjednik Milo Ðukanović.

Takođe, prisustvovali su i predstavnici svih konfesija u Crnoj Gori.

Od ranih jutarnjih sati pred saborni hram u Podgorici pristizali su ljudi iz svih krajeva Crne Gore da odaju posljednju počast mitropolitu Amfilohiju.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija dopremljen je juče u Podgoricu i izložen u hramu Hristovog vaskrsenja gdje je veliki broj građana prošao kako bi odali poštu.

Amfilohije će prema sopstvenoj želji biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a grob u kojem će počivati pripremljen je za njegovog života. (Nezavisne.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje