Utorak, 2. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Podaci Interpola: Albanija na vrhu po broju potjernica, BiH odmah iza nje

Prema najnovijim podacima Interpola, Albanija se nalazi na vrhu popisa zemalja s najviše potjernica u odnosu na sve evropske zemlje.

Ukupno ima 116 Albanaca koji su optuženi za razne zločine i za kojima je raspisana međunarodna potjernica, navodi albanska televizija Top Channel.

Kako navodi ova televizija, oni su traženi ne samo na osnovu albanske Interpolove potjernice, nego ih traže i u drugim zemljama u kojima se sumnjiče da su počinili kaznena djela. Iza Albanije se nalazi Bosna i Hercegovina sa 99 osoba na Interpolovoj potjernici, Bugarska sa 50, Rumunija sa 48 i Francuska sa 28 njezinih državljana na ovoj međunarodnoj potjernici, prenosi Tanjug.

Samo tri evropske zemlje, odnosno Island, Irska i Luksemburg, imaju samo po jednu osobu na Interpolovoj međunarodnoj potjernici. Svaka osoba na ovoj listi može biti uhapšena u bilo kojoj državi svijeta i biti procesuirana putem ekstradicijskog zatvora, izručenja ili drugog pravnog postupka u ovisnosti od nacionalnih zakonodavstava i bilateralnih i multilateranih ugovora koji reguliraju ovu oblast.

Na unutrašnjem nivou, u albanskoj državi postoji lista za unutrašnju potjernicu na kojoj se nalaze 690 osoba koji su optuženi za razne zločine. Zbog poteškoća s kojima se albanska policija suočavala prilikom identifikacije i pronalaženja osoba na nacionalnoj i međunarodnoj listi potjernica, najčešće je zahtjevna pomoć građana objavljivanjem popisa i fotografija tih osoba na društvenim mrežama.

Kada je riječ o regiji Zpadnog Balkana, na INTERPOL listi traženih nalazi se 11 osumnjičenih srpske nacionalnosti, osam Crnogoraca, 22 Hrvata i četvorica osumnjičenih iz Sjeverne Makedonije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,