Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Po instrukciji Erdogana: U Beograd stigao turski vojni avion s opremom za Sandžak

Preuzmite sliku

Vojni avion u kome se nalazi 16 tona medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa stigao je iz Turske u Srbiju, na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”.

Na aerodromu su avion dočekali ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, a pomoć će biti poslata u Novi Pazar, Tutin i dio u Sjenicu.

Turska je Srbiji poslala 16 tona medicinske opreme, odnosno svega što je potrebno ljekarima u borbi protiv koronavirusa, a nakon što je iz Srbije stigao poziv za pomoć.

Ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic naveo je da svi prolazimo kroz težak period, uz nadu da ćemo kroz teško vrijeme proći sa što manje posljedica.

 • “Turska je u aprilu, po nalogu našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana poslala prvi avion pomoći u Srbiju. Kasnije smo dostavili dva šlepera pomoći. Očekivali smo da će pandemija oslabiti tokom ljeta ali, nažalost, vidimo da broj zaraženih ponovo raste. Vjerujemo da će Srbija prebroditi i ovaj period, zahvaljujući mjerama koje sprovodi”, kazao je on.

  Ambasador je dodao da Turska u borbi protiv pandemije nastavlja da bude uz Srbiju, zbog čega je i danas poslala pomoć po instrukcijama predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

  “Pomoć koju smo danas dostavili je rezultat saradnje sa centralnim i lokalnim vlastima. Nadam se da će ova pomoć doprinijeti borbi protiv COVID-a u regionu. Ovim povodom, želio bih da se zahvalim vlastima Srbije na bliskoj saradnji s našom zemljom i da svima poželim dobro zdravlje”, rekao je Bilgic.

 • Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izrazio je u ime Vlade Srbije zahvalnost Turskoj za veliku pomoć “koju pruža i ovoga puta, nakon aprila kada je stigla pomoć za više gradova u Srbiji”.

  “Sada imamo veliku količinu pomoći koja je namijenjena Novom Pazaru i Tutinu. Vjerujem da će deo pomoći biti namijenjen i za Sjenicu. O kakvoj i kolikoj količini robe se radi najbolje ilustruje činjenica da je pun avion sa robom ranije bio namijenjen za dvije ili tri države, a sada je pun avion sa zaštitnom, medicinskom opremom, dezinfekcionim sredstvima i drugom vrstom opreme i pomoći namijenjen za dva ili tri grada, odnosno dvije ili tri opštine u Srbiji”, naveo je Ljajić.

 • Ljajić je ocijenio da se na ovaj način još jednom pokazuju odlični odnosi između dviju država i dvojice predsjednika i kao i mnogo puta do sada pokazuje se briga Turske za dobre odnose, ali i brigu za narod u Srbiji. (Anadolija)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje