Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Plenković s Izetbegovićem o izbornoj reformi u BiH

Preuzmite sliku

Andrej Plenković i Bakir Izetbegović održat će radni sastanak o situaciji u BiH i izbornoj reformi u toj zemlji.

Hrvatski premijer Andrej Plenković održat će u ponedjeljak navečer u Dubrovniku radni sastanak s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem o situaciji u BiH i izbornoj reformi u toj zemlji.

Plenković je rekao novinarima u Dubrovniku da je radni sastanak “nastavak dijaloga”, prenosi Hina.

Izetbegović i Plenković posljednji put su se susreli u decembru u Sarajevu kada je hrvatski premijer boravio u službenoj posjeti BiH.

“Tema je naravno Bosna i Hercegovina, dogovori između političkih stranaka, prije svega institucija, ključnih aktera, o reformi izbornog zakonodavstva, pripremama za izbore i jedna snažna poruka podrške BiH kada je riječ o stavu vlade RH o njenoj teritorijalnoj cjelovitosti, suverenosti i jačanju dobrosusjedskih odnosa”, rekao je Plenković.

Izmjene izbornog zakona

Najavio je da će fokus biti “na traženju rješenja u okviru kojih će i Hrvati biti ravnopravan konstitutivan narod i na situaciju u kojoj će i načelo legitimne zastupljenosti biti reflektirano prigodom izbora članova Predsjedništva s teritorija Federacije BiH” i poručio da je to “ono na što ukazujemo godinama”.

Izetbegović je u subotu rekao da vjeruje kako postoji prostor za dogovor o izmjenama izbornog zakona u BiH na čemu inzistira HDZ BiH kako bi se zaštitila prava hrvatskog naroda.

“Izbora mora biti. Ne vjerujem da će rukovodstvo HDZ-a suučestvovati u nekim dramatičnim blokadama i time riskirati da se pridruži (članu predsjedništva BiH Miloradu) Dodiku na raznim ‘crnim listama'”, rekao je čelnik SDA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje