Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Plenković: Ruše se kuće obnovljene nakon rata, istražit ćemo

Preuzmite sliku

Nakon sjednice vlade premijer Plenković i ministri održali su press-konferenciju.

Ranije na sjednici vlada je proglasila katastrofu na području Sisačko-moslavačke županije te u dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije, šest dana nakon razornog potresa od 6.2 stepena po Richteru koji je pogodio pokupsko područje prošlog utorka.

Plenković je na početku govorio o proglašenju stanja katastrofe.

“Imamo krizno upravljanje, uklanjanje šteta i fazu obnove. To je najbitnije. Mi ćemo nastojati iznaći finansijska sredstva”, rekao je Plenković. “Ukupno 120 miliona će biti. Osnovali smo povjerenstvo i ta sredstva su otišla prema gradovima koji su najviše pogođeni”, rekao je.

“Vodimo razgovore s Evropskom komisijom i nastojimo realocirati dio sredstava iz postojećeg financijskog okvira, to je nešto više od 100 miliona eura, kako bismo to preusmjerili u obnovu kuća koje su stradale. Ministar Horvat sa stručnjacima s Građevinskog i arhitektonskog fakulteta stvara pravni okvir. Danas u 17 sati Medved će s članovima štaba biti u Petrinji, sastat će se s čelnicima lokalnih stožera i dogovoriti hodogram”, rekao je Plenković i zahvalio svim službama koje pomažu na terenu.

“Želim izraziti tugu zbog smrti osmero mladih u Posušju. Proglasili smo sutra dan žalosti zbog toga”, rekao je Plenković.

Proglašena je katastrofa. Preuzima li vlada time na sebe nadležnost za upravljanje krizom? Kako će izgledati struktura novog štaba?

“Ovo nije prva prirodna katastrofa. Vlada ima zadaću preuzeti odgovornost i pomoći onima koje je katastrofa pogodila. Zbog toga smo odlučili angažovati poseban oblik štaba kako bismo osnažili koordinaciju na terenu”, rekao je premijer.

“Nema ministra čiji resor nije obavio neke aktivnosti. Mi ćemo kroz vodstvo Medveda aktivnost koordinirati sa županijama i lokalnim stožerima”, dodao je.

O istrazi rušenja kuća koje su obnavljane i građene nakon obnove

“Na vrhu piramide je Tomo Medved, glavni čovjek za koordinaciju svih aktivnosti na područjima pogođenim potresima. On je glavni i odgovorni. Sve što Zakon o sistemu civilne zaštite podrazumijeva primjenjuje se jednako na Medveda, kao što to ima Božinović inače. Sve službe na terenu će biti u tijesnoj koordinaciji s Medvedom, a on će biti u dijalogu u nastojanju da se riješe problemi u županijama.

Mislim da se treba ispitati kako se to i zašto dogodilo, ko je radio, bio u nadzoru, ko je davao konačne upotrebne dozvole za objekte”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

U ovom trenutku nema, kaže, detaljnih saznanja o tome. Pitat će, dodaje, i nadležnog ministra graditeljstva Darka Horvata, ne za nešto što je bilo prije 20 godina, i državnog sekretara u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikolu Mažara, koji bi mogao znati nešto više.

“Treba ispitati, nije dobro da postoje objekti koji bi trebali biti čvršći nego jesu. Sve što treba ispitati će se ispitati, nema a priori zatvaranja za propitkivanje nadležnosti, čija god ona bila. Obnova koju je Hrvatska provodila bila je veliki proces. Ako je bilo izgrađenih zgrada koje nisu u skladu s propisom, to se treba ispitati”, poručio je premijer.

Što se tiče uloge sadašnjeg sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića koji je bio zadužen za obnovu tog područja od 1995., Plenković je rekao da danas nije bilo vremena za tu raspravu, no siguran je da župan sam može pojasniti bilo što.

Državni sekretar Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar podsjetio je da je nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj obnovljeno više od 156.000 porodičnih kuća. Obnova je trajala od 1995. do 2000. i u njoj je učestvovalo preko 150 firmi.

“Sve je rađeno sukladno Zakonu o obnovi, Zakonu o graditeljstvu. Postoji dokumentacija ko je bio izvođač radova, nadzor, projektant, vlasnik, korisnik. Sve je rađeno uz pisane ovlasti korisnika tih nekretnina. Postojale su i određene garancije i rokovi”, rekao je Mažar.

Najavio je da će odgovoriti na sve upite u narednih nekoliko dana jer je trenutno fokus na privremenom stambenom zbrinjavanju ljudi.

O šatorima

“Šatora ima dovoljno, to nije najbolje rješenje za zbrinjavanje ljudi. Nije problem da ih nema, nego će se oni onako kako će biti potrebe koristiti. Ne mogu govoriti o konkretnim stvarima. Njih ima, u Hrvatsku je došlo oko 980 šatora. Tu neće biti nikakvih problema. Medved će danas već početi operativno raditi i skupljati sve informacije”, rekao je ministar Božinović.

“Šatora ima i u rezervama i iz međunarodne zaštite”, dodao je.

“Nije tačno da nisu dostavljeni šatori. Ne vidim nikakav problem”, kaže.

HGK je objavio podatak da je 100 milijardi kuna (oko 25 miliona KM) šteta u potresima ove godine. Razmišlja li se o donatorskim konferencijama?

Kako će se obnavljati u Sisačko-moslavačkoj županiji?

“Na terenu su stručnjaci Građevinskog fakulteta, pravne razmjere štete moramo još pričekati. Podsjećam da ćemo postaviti kroz mehanizam EU fonda solidarnosti, imamo novu prirodnu nepogodu i imat ćemo i novi zahtjev. Tumačio sam i na proljeće da je taj fond smišljen za pomoći jedni drugima. Donatorske konferencije su se organizovale za katastrofe u zemljama koje nisu članice”, objašnjava Plenković.

“Velik broj zemalja javio se za pomoć”, dodao je.

“Ja u ovom trenutku neću iznositi koncept koji nam je u glavi. Da nam se ne dogodi nekvalitetna obnova i gradnja, neće se pristupiti bez ovlaštenih projektanata i izvođača. Činjenica je, mi imamo u okviru institut kontrole i primijenit ćemo ga i ovdje”, rekao je ministar Darko Horvat. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje