Subota, 13. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Plenković odgovorio Vučiću kad može u Jasenovac: Kad bude trenutak, sad nije

Preuzmite sliku

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas da posjeta srbijanskog predsjednika Jasenovcu ne može biti privatna jer je to “stvar koja ima svoje političke implikacije” i da će do nje doći kada bude trenutak.

“Neslužbeno smo saznali da postoji želja da se dođe u nedjelju, ali bez formalne najave što smatramo da treba prethoditi za svaku posjetu, pogotovo ovog karaktera. Koliko god da se želi diskretno obaviti, to nije privatna posjeta. To je stvar koja ima svoje političke implikacije”, rekao je Plenković. Dodao je kako za to “nije trenutak niti je metodologija bila za to ispravna”, poručivši da se o tome može govoriti kada dođe trenutak i kada se steknu uslovi.

Reakciju iz Beograda nazvao je “munjevitom, histeričnom”, ne samo vlasti i dužnosnika nego i medija, a za Hrvatsku je rekao da je “uključiva i tolerantna” i da ne želi zaraditi političke bodove na ovoj temi.

Vezano | Vučić pozvao hrvatske vlasti da mu kažu kada može u Jasenovac: Kad god mi kažu, otići ću 

“Kada dođe trenutak, bit će i posjeta. Politika svršenog čina ne može proći nigdje, pa ni u Hrvatskoj. Mi smo u ovom trenutku smatrali da nam takva posjeta ne odgovara”, istakao je Plenković.

Srbijanski je predsjednik nešto ranije je poručio da je, kad god iz Zagreba stigne potvrda da može posjetiti Jasenovac, spreman odgoditi sve obveze jer “nema tog posjeta na svijetu” koji mu može biti važniji od posjeta jasenovačkom stratištu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje