Nedjelja, 17. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Plenković: Napad na Trgu sv. Marka ima elemente terorističkog akta

Preuzmite sliku

Obraćajući se ministrima na sjednici Vlade Republike Hrvatske, njen predsjednik Andrej Plenković kazao je kako nedavni napad na zgradu Vlade ima elemente terorističkog čina te najavio nove sigurnosne mjere na Trgu sv. Marka u Zagrebu, javlja Anadolu agency (AA).

Nakon napada na zgradu Hrvatske vlade kalašnjikovom, pri čemu je ranjen policajac koji je osiguravao ulaz u zgradu Vlade i nakon samoubistva počinitelja, policija i Državno tužilaštvo utvrđuju sve okolnosti ovoga zločina, kazao je hrvatski premijer Plenković.

“Ono što trebamo otvoriti kao temu su motivi i razlozi za ovaj čin koji, po informacijama kojima za sada raspolažemo, ima elemente terorističkog akta”, kazao je Plenković.

Napad na Markovom trgu na kojem su zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda Hrvatske, izveo je 22-godišnjak u ponedjeljak, koji je hicima iz vatrenog oružja ranio policajca koji je osiguravao zgradu Vlade. Počinitelj je nedugo nakon napada izvršio samoubistvo.

“Ranjeni policajac Oskar Fiuri je zbrinut u Vinogradskoj bolnici, njegovo stanje je dobro i on se oporavlja”, kazao je Plenković, koji je jučer u pratnji ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i direktora policije Nikole Miline posjetio ranjenog policajca.

Od ponedjeljka su pojačane mjere sigurnosti na Markovom trgu, koje su privremenog karaktera, a svi daljnji modaliteti zaštite mijenjat će se sa sigurnosnim procjenama, najavio je premijer Hrvatske.

“Pri provođenju tih mjera vodit ćemo se dosadašnjom tradicijom, a to je kultura otvorenosti, pristupačnosti, dostupnosti svakoga od nas osobno, ali i hrvatskih institucija, ali vodit ćemo računa i o sigurnosti”, poručio je.

Nova organizacija neće utjecati na predstavnike medija da i dalje izvještavaju o svim aktivnostima i radu Vlade te da imaju pristup pojedinim članovima Hrvatske vlade, dodao je Plenković.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,