Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Plenković: Do nedjelje ima vremena da se nametne odluka o izmjeni Izbornog zakona u BiH

Preuzmite sliku

Podrška kandidatima Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine na Općim izborima 2. oktobra stigla je iz Hrvatske.

U Livno je došao hrvatski premijer Andrej Plenković. Posjeta je uslijedila samo nekoliko dana nakon što je objavljeno i da je mjesecima razgovarao s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom o izmjenama Izbornog zakona u BiH.

Plenković je u Livnu kazao da nije iznaneđenje da su mjesecima ranije razgovarali sa Christianom Schmidtom o izmjenama Izbornog zakona u BiH zbog kojih je trpio kritike iz BiH.

– Da li razgovaramo sa Christianom Schmidtom, da. Da li razgovaramo sa američkom diplomatijom, da. Da li razgovaramo sa talijanskom, njemačkom, francuskom diplomatijom, da. Sa svima razgovaramo, i sa predstavnicima bošnjačkih stranaka u BiH, i to nije tajna. Bilo bi gorteskno da hrvatska Vlada ne razgovara sa visokim predstavnikom u ovakvim okolnostima u cilju da se ispravi nepravda nad Hrvatima – kazao je Plenković.

Dao je podršku kandidatkinji HNS-a i HDZ-a Borjani Krišto u utrci za Predsjedništvo BiH i dodao da još ništa nije gotovo i da do nedjelje ima vremena da sa nametne odluka visokog predstavnika o izmjeni Izbornog zakona. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje