Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Plaža “Pasjača” na Jadranu proglašena najljepšom u Evropi

Plaža Pasjača u Konavlima proglašena je najboljom evropskom plažom 2019. godine po izboru specijaliziranog internetskog portala European Best Destinations, dok je treće mjesto pripalo plaži Nugal u Tučepima.

 • “Udaljena deset minuta vožnje od Cavtata i 30 minuta vožnje od Dubrovnika i smještena u podnožju hridi, ova plaža je pravo čudo. Kad je 1955. godine probijen tunel do mora preostalo kamenje ostavljeno je na obali, a u nekoliko godina valovi su to kamenje pretvorili u žal, a potom pijesak. Tako je rođena Pasjača. Nakon nekoliko godina more je odnijelo sav pijesak pa su lokalci donosili novi kamen koji se pretvarao u žal pa opet u pijesak. Tako će činiti opet i opet kako bi očuvali svoj mali raj“, stoji u obrazloženju nagrade plaži Pasjača u blizini mjesta Popovići, koja je rezultat rada čovjeka i prirode.

  U obrazloženju se nadalje navodi kako plažu trebaju zaobići oni koji vole glasnu glazbu, barove uz more i vodene sportove, jer na Pasjači vladaju priroda i tišina.

  Pasjača je naslov najbolje plaže odnijela u konkurenciji poznatih europskih plaža, od Portugala i Španjolske do Rumunjske i Bugarske.

  Plaža Nugal jedna je u nizu plaža Makarske rivijere, nalazi se u blizini Tučepa i jedinstvene je prirodne ljepote.

  Odabiru je oni koji uživaju u naturističkom turizmu. Do prelijepe šljunčane plaže Nugal, koja se smjestila u podnožju velikih litica, dolazi se spuštajući se kroz bujnu šumu – Park Osejava koji se pruža u dužinu od tri kilometra od Makarske prema Tučepima.

 • Plaža Nugal je raj za naturiste jer im pruža privatnost, te mogu uživati u miru i tišini te se skriveni prepuštaju blagodatima ljeta i uživanju u čistom moru. (Hina)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,