Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Plaćene ubice iz Kolumbije mjesecima bili u Splitu, spremali ubistva u Crnoj Gori

Preuzmite sliku

Specijalno tužilaštvo Crne Gore objavilo je da su dvojica plaćenih ubica iz Kolumbije potvrdila da su prije nego su ilegalno ušli u Crnu Goru, četiri mjeseca boravili u Hrvatskoj, objavila je Hina.

Njih je policija Crne Gore uhapsila početkom augusta pod sumnjom da su pripremali ubistvo u toj zemlji, a ista krivična djela planirali su u nekoliko drugih evropskih država.

Kolumbijci Caicedo Bandoya Juan David (29) i Costana Casa Jose Aleksander (43) uhapšeni su 2. augusta nedaleko od Nikšića, a kako je na konferenciji za novinare saopćio specijalni tužilac Saša Čađenović, sumnjiče se da su “formirali kriminalnu organizaciju međunarodnih razmjera koja je za cilj imala izvršenje neograničenog broja krivičnih djela ubistva na teritoriju Crne Gore i drugih država”.

“Organizacija je formirana krajem 2019. radi djelovanja na teritoriju Crne Gore, Hrvatske, Austrije, Kolumbije, Turske. Za cilj je imala izvršenje ubistava. Neposredni izvršitelji su državljani Kolumbije C.B.J.D. i C.C.J.A. koje je angažirala kriminalna organizacija i kojima je plaćen dolazak u Crnu Goru iz Kolumbije isključivo radi likvidacije u Crnoj Gori, a kasnije i u drugim evropskim državama”, saopćio je Čađenović istaknuvši da su Kolumbijci za ubistvo jednog od članova dva zaraćena klana u Crnoj Gori dobili 25 hiljada eura.

Mjesecima bili u Splitu

Čađenović je na konferenciji za medije detaljno opisao kretanje Kolumbijaca koji su, kako je rekao u iz Kolumbije letom došli u Istanbul, a zatim preko Bukurešta i Budimpešte do Beča. Sredinom marta su, pokazuju saznanja crnogorskog Specijalnog tužiteljstva, doputovali u Split gdje su boravili do sredine jula.

“U Splitu su u iznajmljenom stanu boravili do jula 2020. Drugi pripadnici kriminalne organizacije su im osiguravali novac i hranu. Krajem jula prebačeni su do granice s Bosnom i Hercegovinom, gdje su ilegalno prešli granicu“, objašnjava Čađenović, istaknuvši da su na taj način stigli do Trebinja odakle su kako je naveo “uz pomoć drugih članova kriminalne grupe, preko planina prebačeni u Crnu Goru”.

Crnogorski mediji ranije su prenijeli da su dvojica Kolumbijaca i crnogorski državljanin uhapšeni tako što su 2. augusta, nedaleko od Nikšića, zaustavljeni navodno zbog rutinske saobraćajne kontrole, kada su im prišli pripadnici policijskog odjela za borbu protiv organiziranog kriminala i stavili im lisice na ruke.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje