Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pijanista počeo da prosi u Beogradu: Cilj mi je da skupim 350.000 eura

Preuzmite sliku

Cilj mi je da zaradim između 240 i 350 hiljada eura, kazao je umjetnik Andrej Josifovski Pijanista, uoči svog novog performansa koji je počeo u pet do 12 ispred Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Sa natpisom „Dinar za umetnost i kulturu” Pijanista je izašao na ulicu da, kako kaže, zaradi koju paru za umjetnost, „koja je u Srbiji na prosjačkom štapu“.

Dajte neke pare – uzviknuo je, simbolično, u pet do 12 kada je izašao na semafor ispred svog fakulteta ulični umjetnik, arhitekta i asistent na Arhitektonskom fakultetu Andrej Josifovski Pijanista.

I samo što je stupio na semafor u Bulevaru kralja Aleksandra već su mu dvije studentkinje Arhitekture donirale 300 dinara…

S transparentom između automobila i tramvaja

Provlačeći se između tramvaja i kola koja su svaki čas stajala na semaforu neki su ga zbunjeno gledali šta tu radi, drugi pretrčavali ulicu da bi popričali sa njim ili mu udijelili koji dinar. A tri studentkinje oduševljeno posmatraju njegov „prosjački performans“, a na naše pitanje koliko su spremne da mu daju, odgovaraju nam:

„Pa dinar, nemamo ni mi, siromašni studenti…“

Podiže svoj transparent „Dinar za kulturu i umetnost“, koji je na poleđini bio i u engleskoj varijanti „Coin for Art and Culture“ i ka putnicima u tramvajima. I neki se smiju, drugi mu mimikom iskazuju podršku, ali stakla su nepremostiva brana da mu „dobace novac“…

 • “Hvala vam”

  Na sreću, bilo je mnogo onih koji su se smilovali na Pijanistin apel. Samo su mu kroz otvorene prozore svojih vozila dobacivali 10, 20, 50, 100, 200 dinara…

  – Hvala vam – govorio je svojim donatorima gotovo klanjajući im se, ili stavljajući ruku na srce.

  Dok ga ostavljamo na Bulevaru, ponosno diže lijevu ruku u kojoj je čitava „buksna love“ i poručuje nam:

  – Ja više uopšte neću da se bavim svojim poslom!

  Andrej Josifovski Pijanista pažnju šire javnosti skrenuo je prošle godine nizom provokativnih umetničkih instalacija i performansa izvedenih u Beogradu s ciljem da skrene pažnju na loše stvari u našem društvu. (nova.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,