Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pedofilija u školama: Učitelj ne smije doći u priliku objašnjavati ovakve citate (VIDEO)

Preuzmite sliku

Lidija Kralj, pomoćnica ministrice nauke i obrazovanja Blaženke Divjak, gostujući u HTV-ovoj emisiji “Dobar dan, Hrvatska”, obrazlagala je i branila lektiru sa sadržajem pedofilije.

Domaćini su bili Karolina Vidović Krišto i Mirko Fodor, a u emisiji je gostovao i Slobodan Prosperov Novak. Tema je bila reforma školska, kurikul obrazovanja i školska lektira.

U emisiji je voditelj Mirko Fodor pročitao dva citata školske lektire koja se 2016. nalazila na popisu lektira za hrvatske srednje škole.

Citati:

“Neosjetno i posve prirodno, da smirim plač, počeo sam se zadovoljavati. Uskoro puštao sam tekućinu i gore i dolje, a kroz prozor, u parku, vidio sam jednu sasvim malu djevojčicu. I ona je ispuštala tekućinu, zadignute haljinice, čučeći.”

“Kad sam se vratio i to rekao Marini, napravila je facu kao da vidi duh svoga oca kako j*** petogodišnju djevojčicu.”

“Prvo, radi se o univerzalnom kaznenom djelu pedofilije koja se ovdje spominje, a drugo, ma koliko u kontekstu kulture govorili o slobodi umjetnosti, nije li stravično da se školskoj djeci usađuju ovakve misli koje oni prirodnim tokom ne bi mogli imati u glavi?”, rekla je Karolina Vidović Krišto.

“Ja vjerujem da mi imamo vrlo kompetentne učitelje u našim školama i da učitelji u suradnji s psiholozima, pedagozima i drugim stručnjacima u školama mogu kvalitetno donijeti odluku koje sadržaje će prezentirati djeci i na koji način će ih obrađivati. Rekla bi da učitelji svaki takav primjer mogu iskoristiti kao loš primjer, pojasniti zašto je takav kontekst loš i zašto takvo ponašanje nije odgovarajuće…”, odgovorila je Lidija Kralj.

Nakon polemike između Vidović Krišto i pomoćnice ministrice Kralj koja je spominjala kontekst u kojem nalazi te citati,  Prosperov Novak je rekao:

“Nema ovdje konteksta, kolegice, riječ o krivičnom djelu. Vlasnik škole je država, vi ste predstavnik države i ne smijete dopustiti da to uopšte uđe u škole. Kažete da će učitelj to objasniti, učitelj ne smije doći u priliku objašnjavati citate koji su ovdje pročitani.”

Kako je to izgledalo pogledajte u videu:

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje