Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Paravojni kamp na granici Hrvatske zabrinuo Slovence

Preuzmite sliku

Antiimigrantska Štajerska straža okuplja se i vježba 20-tak kilometara od hrvatske granice, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da je taj paravojni kamp izazvao burne reakcije u slovenskoj javnosti.

Fotografije 30-tak uniformiranih muškaraca, od kojih su neki maskirani, vojnih šatora, replika naoružanja, noževa, koje su objavljene u slovenskom Delu, uspaničile su slovensku političku i društvenu javnost, navodi dnevnik.

Generalna direktorica policije i tamošnje ministarstvo pravosuđa poručuju da je to nedopustivo, a slovenski premijer s godišnjeg odmora umiruje naciju riječima: “Slovenija je sigurna zemlja”.

Ljubljansko Delo ovih je dana objavilo reportažu iz trening kampa Štajerske straže, samoorganizovane grupe ljudi koja se uvježbava vojnim pravilima za “konflikte koji su neminovni”. Tako barem tvrdi vođa Štajerske straže Andrej Šiško koji tvrdi da oni nisu nikakva paravojna postrojba, kako ih se smatra u Sloveniji, piše Jutarnji list.

On je okupio 45 pripadnika Straže i odveo ih na trodnevno kampovanje i uvježbavanje na prostor Kozja kod Podčetrtka, 20-tak kilometara od hrvatske granice.

Kamp je formiran na privatnom zemljištu, a Šiško je događaj prijavio policiji od koje je dobio dozvolu za ovu aktivnost. Stoga je zgražanje pravosudnih i policijskih predstavnika nad ovim događajem pomalo licemjerno, ističe Jutarnji.

Šiško je Štajersku stražu osnovao u junu 2017. godine, a prema neslužbenim informacijama, ima više od sto pripadnika.

Javnosti je tada pojašnjavao kako neće dopustiti da se “Sloveniji dogodi njemački scenarij”, aludirajući na velik broj migranata koji je ušao u Njemačku. Snimke su zgrozile slovensku javnost, a Šiško je ekspresno uhićen i osuđen na osam mjeseci zatvora, od čega je odslužio šest, prenosi Hina.

Nakon izlaska iz zatvora ponovo je okupio svoje pristaše u Štajersku stražu i svaki mjesec barem jednom odlaze u kamp na uvježbavanja, ali više javno ne govori protiv migranata i nema fotografiranja s vatrenim oružjem, donosi Jutarnji list.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,