Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pala narkobanda u Splitu, policija između ostalog našla i neobičan rekvizit

Preuzmite sliku

U munjevitoj akciji u kojoj su koristili i “ovna” za probijanje vrata u stanove osumnjičenih, pedesetak policajaca su širom Splita u četvrtak razbili skupinu opasnih kriminalaca. Policija je objavila fotografije i videosnimak spektakularne akcije u kojoj je “palo” nekoliko splitskih kriminalaca i dilera droge.

Na videouratku vidi se upad policije u jedan od stanova tog snimka pronađenog oružja i droge.

Sama akcija pripremala se dugo, čak 14 mjeseci, a rezultat je sedmorica prijavljenih zbog trgovine drogom, paljevinama, prijetnjama i planiranjem ubistva. Pretražili su im stanove i vozila koja su koristili, a pronašli su pravi arsenal oružja i droge. Bilo je tu, između ostalog, nekoliko pištolja, od čega jedan s prigušivačem, više od 150 metaka, a pronašli su i mobitele, ugovore o kupoprodaji nekretnina, vagu za precizno mjerenje te manje količine kokaina, heroina i marihuane.

Policija je Uskoku prijavila sedam ljudi, od kojih su dvojica već u pritvoru zbog drugih kaznenih djela, dok je jedan još nedostupan policiji. Vođa organizacije navodno je bio Dean Majstorović Điđi, koji je organizirao transport droge od Južne Amerike preko Belgije do Hrvatske. Unajmili su i stan u belgijskom Antwerpenu, jednoj od najvećih evropskih luka, gdje je stizao brod s drogom iz Brazila, te su je iz Belgije prebacivali u Hrvatsku.

Osim za trgovinu drogom, Majstorovića terete i da je pokušao organovati ubistvo hrvatskog državljana (33) koji živi u Njemačkoj, i to zbog navodnog duga od 270.000 eura, koji je, prema Uskokovu saopštenju, nastao u procesu preprodaje droge. Policiji je za sada nepoznat samo potencijalni izvršitelj atentata, kojega su u komunikaciji optuženi nazivali “killer”. Uz Majstorovića, Uskoku su prijavljeni Luka Buzdovačić, Jerko Malvasija, Ivan Šunjić, Hrvoje Miljak i Dino Stojanović, a dio njih prijavljen je i za paljevine kafića u vlasništvu rođaka navodnog dužnika iz Njemačke. Majstorović je u prošlosti osuđivan zbog trgovine drogom, a preživio je i dva atentata.

  • Buzdovačić je sudjelovao u pucnjavi ispred kafića Krom u kojoj su ranjena tri čovjeka, a Ivan Šunjić je osuđen zbog prodaje marihuane. Jerko Malvasija je također u prošlosti osuđivan zbog trgovine drogom, a poznat je i po tome što je izbjegao Filipa Zavadlava u njegovom krvavom pohodu, jer je ovaj, nakon što je u središtu Splita iz kalašnjikova ubio trojicu, navodno tražio i njega. Malvasija je, navodno, bio zadužen da po nalogu Deana Majstorovića preuzima manje količine droge te je dovozi i prodaje na području Splita.

    Podsjećamo, Malvasija je u februaru završio u pritvoru zbog pokušaja iznude Zvonka Giljanovića (63), oca Giljanovića zvanog Giljo, poznatog iznuđivača, nepravomoćno osuđenog za pokušaj ubistva Marka Bekavca. Hrvoje Miljak je zatvoren jer je prije 15-ak dana bježao policajcima po cijelom gradu, a u bijegu je i oborio policajca. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , ,