Utorak, 18. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pacijentice optužuju varaždinskog psihijatra: “Tražio me da proba koliko sam vlažna”

Preuzmite sliku

Emisija Provjereno donosi ispovijest bivših pacijentica varaždinskog psihijatra koji, uprkos prijavama komori, još uvijek ima dozvolu za rad.

Nakon što bi pridobio njihovo povjerenje, u sobi pod ključem započinjao bi sa sljedećim terapeutskim metodama – tražio ih da se skinu, dirao ih ili tražio da one diraju njega. Pozivao se na Freuda i objašnjavao važnost seksualnog odnosa za liječenje. Došle su kod njega po pomoć, a on ih je seksualno napastovao – ovako bivše pacijentice, od kojih jedna tada maloljetna, opisuju traumu koju su doživjele tokom terapije kod uglednog varaždinskog psihijatra.

“Pitao me može li probati koliko sam vlažna”

“Otprilike svaka dva mjeseca sam dolazila na kontrolu. Nakon koje godine počeo mi je govoriti svakakve stvari. Jedne se dobro sjećam jer je rekao ‘da se sigurno še**m na svakom uglu’. Da bi to eskaliralo koja dva dolaska kasnije, kad me pitao da li može probati koliko sam vlažna”, ispričala je jedna od bivših pacijentica za Provjereno.

“To je djevojka koja je došla njemu radi duboke, snažne anksioznosti… Objasnio je da ona ima pojačanu laktaciju iz grudi i počeo je pri svakom njenom dolasku dirati grudi i to je trajalo nekakvih pet, šest mjeseci, da bi na kraju predložio direktni seksualni odnos, dirao je po vagini”, ispričao je Nebojša Buđanovac, psihoterapeut i socijalni pedagog kod kojeg je djevojka naknadno potražila pomoć.

“On je vrlo lukavo manipulisao djevojkama koje su bile izrazito ranjive, izrazito osjetljive i činio je to zbog zadovoljenja nekih svojih seksualnih potreba. On je, de facto, seksualni predator “, ustvrdio je.

“Skinuo bi se, dirao me…”

Ovo nije izolovan slučaj.

Svoju priču za Provjereno je ispričala i Petra Milković, tadašnja studentica klavira na zagrebačkoj Akademiji koja je na liječenje došla zbog depresije.

“On bi se skinuo, zatražio bi od mene da se skinem i onda bi započele te neke metode diranja, učenje udisaja, izdisaja, spajanja… Stalno je upotrebljavao Freuda i da je seksualni odnos jako bitan u terapeutske svrhe“, ispričala je.

Sa psihijatrom se, tvrdi, tokom vremena zbližila te je, nakon što joj je postavio ultimatum, zbog njega čak i prekinula tadašnju vezu.

Uprkos prijavama Komori, psihijatar još uvijek ima dozvolu za rad. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje