Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je sporazum EU o Kosovu koji su prihvatili Vučić i Kurti

Preuzmite sliku

Na zvaničnom sajtu Evropske unije objavljen je evropski prijedlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Na sajtu EU objavljeno je da će strane svjesne svoje odgovornosti za očuvanje mira, posvećene doprinosu plodonosnoj regionalnoj saradnji i bezbjednosti u Evropi i prevazilaženju naslijeđa prošlosti, svjesne da su nepovredivost granica i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i zaštiti nacionalnih manjina su osnovni uslov za mir, te da polazeći od historijskih činjenica i ne dovodeći u pitanje različite poglede Strana na fundamentalna pitanja, uključujući i pitanja statusa, u želji da stvore uslove za saradnju između strana u korist ljudi, dogovorili su se o slijedećem:

Član 1.

Strane će međusobno razvijati normalne, dobrosusjedske odnose na osnovu jednakih prava. Obje strane će međusobno priznati svoja dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate.

Član 2.

Obje strane će se rukovoditi ciljevima i principima utvrđenim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno onim o suverenoj jednakosti svih država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredjeljenje, zaštiti ljudskih prava i nediskriminacija.

Vezano | Nova.rs: Igra je završena, Vučić prihvatio prijedlog za Kosovo 

Član 3.

U skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, Strane će sve sporove između sebe rješavati isključivo mirnim putem i uzdržaće se od prijetnje ili upotrebe sile.

Član 4.

Strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi ili djelovati u njeno ime. Srbija se neće protiviti članstvu Кosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Član 5.

Nijedna strana neće blokirati, niti podsticati druge da blokiraju napredak druge. Strane na njihovom putu ka EU na osnovu sopstvenih zasluga. Obje strane će poštovati vrijednosti navedene u članovima 2. i 21. Ugovora o Evropskoj uniji.

Ostatak sporazuma pročitajte OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje