Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je od danas i službeno najviši objekat u Hrvatskoj

Preuzmite sliku

Postavljanjem posljednjeg elementa arhitektonskog oblikovanja ostvarili su se uslovi i za početak demontaže najvećeg građevinskog krana u regiji.

Jučer je u popodnevnim satima postavljen posljednji element arhitektonskog oblikovanja splitskog Dalmatia Towera, i službeno najvišeg objekta u Hrvatskoj koji je ovim činom postigao punu visinu od 135 metara.

Postavljanjem posljednjeg elementa arhitektonskog oblikovanja ostvarili su se uvjeti i za početak demontaže najvećeg građevinskog krana u regiji. Riječ je o kranu visine 150 metara, a demontaža će trajati sedam dana, piše Poslovni.hr.

Kao što je prethodno najavljeno, u Dalmatia Toweru smjestit će se prvi hrvatski AC Hotel Split by Marriott sa 214 smještajnih jedinica, tačnije 210 soba i četiri apartmana. Zahvaljujući specifičnom obliku tornja, sve će sobe imati pogled na more.

 • Uz pet modularnih konferencijskih dvorana ukupnog kapaciteta 300 osoba, gostima će na raspolaganju biti i spa & wellness centar s unutarnjim bazenom i teretanom, potom à la carte restoran, bar i lounge. Otvorenje hotela očekuje se ovog ljeta.

  Uz hotelskom dijelu business centra (HTC) će biti smješteni i regionalni uredi međunarodno priznatih IT kompanija.

  Inače, Dalmatia Tower je dio projekta Westgate Split koji se sastoji od dva tornja i već su postali prepoznatljiv element vizure Splita. Projekt Westgate Split projektirao je Otto Barić, a investitoru je već 2018. dodijeljena International Property Award – nagrada za najbolju visokogradnju poslovne namjene u Evropi.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,