Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Otvorio drive-in šator za kafu, inspekcija ga zatvorila: “Bježite iz ove države…”

Preuzmite sliku

Ugostitelj iz Žminja Antonio Debeljuh otvorio je drive-in caffe bar u Istri.

Debeljuh je bio zadovoljan jer su se sačuvala radna mjesta i rad se nastavio, a sve uslove je prilagodio novoj metodi rada. Postavio je šator, prilagodio prozor, ljudi su u automobilima prolazili kroz šator te im je kroz prozor servirana kafa.

Tek što ga je otvorio, zbog najnovijih mjera drive-in je morao zatvoriti.

Naime, usprkos tome što je njegov drive-in u praksi jednak kao slična usluga u McDonald'su – riječ je o kafiću, a ne restoranu, pa se mora zatvoriti, piše Glas Istre.

“Koja je razlika između izdavanja hrane i pića i nas?”

“Kad bi izdavali kafe na vratima objekta preko stola, kao što rade drugi kolege kojima je dozvoljen rad jer nisu registrirani kao caffe bar, postoji veća mogućnost zaraze jer se na ulazu stvara gužva. Mi smo tome doskočili na naš drive-in način i prvi dan lockdowna je prošao odlično. Drugi dan smo dobili poziv iz Državnog inspektorata da trebamo zatvoriti jer ne ulazimo u grupu izdavanja hrane i pića”, kazao je za Glas Istre.

“Konstantno razmišljam koja je razlika između izdavanja hrane i pića i nas i još uvijek ne shvaćam. Uložili smo truda, neprospavane noći radi realizacije projekta, ledili se prilikom montaže šatora i ujutro u 6:30 sretno dočekali naše prve goste s maskama u debelim jaknama, ispod grijalice. Ništa to više nije važno jer smo stopirani”, govori.

Iskrene želje svim mojim mladim perspektivnim prijateljima za Božić: Pakirajte kofere i bježite iz ove države…”, poručio je na Facebooku.

Načelnik općine Željko Plavčić kaže da se radi o presedanu.

“Nije u redu, niti jednako prema svima, niti svi imaju isti tretman. U bilo kojem restoranu možete dobiti kavu ‘to go’, dok je ova ideja opstruirana. Razočaran sam”, kazao je Plavčić.

Još jedan dokaz kako živimo u „lijepoj našoj“…
Uz sav uložen trud u novi sistem poslovanja radi očuvanja radnih mjesta i…

Objavljuje Antonio DebeljuhPonedjeljak, 30. studenoga 2020.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,