Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Otvoren Muzej kanabisa u Zagrebu i to preko puta policije

Preuzmite sliku

Tačno preko puta zgrade policije u Petrinjskoj ulici u Zagrebu, otvoren je prvi Muzej kanabisa u Hrvatskoj.

U 400 kvadrata na dva sprata nalazi se sve što vas može zanimati o toj biljci, i mnoštvo onoga što sigurno niste znali. Recimo, prva roba koja se prodala preko interneta bila je upravo marihuana, sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka. Ulaznica košta 50 kuna, a zanimljivo je da je možete i popušiti jer sadrži listiće kanabisa koji se mogu smotati.

Ali, ako slučajno radite u ministarstvima poljoprivrede, unutrašnjih poslova ili zdravstva, ulaz vam je besplatan. Muzej kanabisa na prvom će spratu posjetioce upoznati s biljkom konoplje, njenom morfologijom, vrstama i podvrstama, te će približiti historiju njenog korištenja u različitim kulturama. Na drugoj etaži, kroz tri zasebno uređene prostorije, edukovaće posjetioce o medicinskoj upotrebi, primjerima iz drugih zemalja o korištenju konoplje; pružiće informacije provjerenih naučnih istraživanja o privrednom učinku te učinku na zdravlje ljudi – kako pozitivnim tako i negativnim.

U trećoj prostoriji objasniće šta donosi budućnost i na koje bi se sve načine biljka mogla koristiti, zašto su važni ekoblokovi te koji su materijali iz konoplje eco-friendly. (rtl.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,