Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Otrovano 6 porodica u Hrvatskoj: Jedna osoba preminula, djeca se bore za život, otkazuju im vitalni organi

Preuzmite sliku

Danas je na brodu kod Hvara preminuo strani državljanin.

Kako je saopštila splitsko-dalmatinska policija, na brodu je pronađen mrtav muškarac. Četiri osobe su zbog lošeg zdravstvenog stanja prevezene u splitsku bolnicu, među kojima i dvoje djece. Kako saznaje Index.hr sumnja se na trovanje hranom.

Djeca hitno prevezena helikopterom u splitsku bolnicu

Dalmacija Danas javlja da se radi o Italijanima. Muškarac je preminuo prije dolaska hitne, dok je dvoje djece u teškom stanju hitno prevezeno helikopterom na Odjel pedijatrije splitske bolnice. Helikopter se kasnije vratio po još dvije osobe koje su se osjećale loše te ih prebacio na Odjel za zarazne bolesti splitske bolnice. Još jedna osoba osjećala je tegobe.

“Danas oko 10:10 sati zaprimljena je informacija da je kapetan najavio uplovljavanje u hvarsku luku broda na kojem je pronađen mrtav muškarac. Četiri osobe su zbog lošeg zdravstvenog stanja prevezene na pružanje ljekarske pomoći u splitsku bolnicu. Izviješteno ŽDO, zamjenik izlazi na mjesto događaja i obavit će se očevid”, saopštila je policija.

Sinoć su večerali školjke

Preminuli muškarac i četiri osobe koje su u teškom stanju prevezene u bolnicu, nisu jučer jeli na brodu. Jučer navečer večerali su u jednom poznatom restoranu na Hvaru. Jeli su školjke.

“Od trenutka saznanja za tragični događaj lično sam uključen. U ovom trenutku tri sanitarna inspektora postupaju. Restoranu u kojem su navodno imali obrok je zapečaćen i u skladu sa nadležnostima postupamo.

Kada utvrdimo tačne uzroke i činjenice, obavijestit ću hrvatsku javnost o uzrocima ovog nemilog događaja”, rekao je za N1 glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Također Index saznaje da se radi o članovima iste porodice- ocu i dvoje djece te dva para.

Dvoje odraslih koji su jutros prevezeni u bolnicu se dobro oporavljaju i izvan su životne opasnosti. Dvoje djece u dobi od 8 i 14 godina bori se za život u KBC-u Split. Imaju višestruka zatajenja organa i priključeni su na respirator, javlja RTL.

“Osjetio se miris benzina”

Primarijus Dragan Ledina iz KBC-a Split otkrio je na konferenciji za medije kako je dvoje djece još uvijek u teškom stanju te su na intenzivnoj njezi.

“Ako isključimo unos uzroka preko usta, onda je moguće da se radi o plinu”, kazao je.

Dodao je kako su mu bolesnici rekli da su osjetili miris benzina.

Ledina je naglasio kako su porodice imali simptome proljeva i povraćanja. Bolesnici su primljeni oko 13 sati, a doktori nemaju gotovo nikakvih informacija vezanih za preminulu osobu. Više informacija biti će dostupno sutra.

Ledina je zaključio kako je potrebna detaljna epidemiološka analiza hrane i restorana u zadnja tri dana, da bi se mogla pretpostaviti povezanost trovanja hranom. Naglasio je kako možda školjke nisu uzrok trovanja, jer su poslužene samo dvije porcije, a oboljelo je šest osoba.

“Nisam naišao na ovakvu situaciju tako burne reakcije organizma u svojoj karijeri”, kazao je. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,