Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Otac skočio na sina da ga spasi od vatre. Umrli su zagrljeni. U bolnici su umrle i majka i kćerka

Preuzmite sliku

Kako navode makedonski mediji, požaru je prethodila iskra koju je izazvao defibrilator dok su oživljavali pacijenticu. Te navode nisu potvrdili, ali niti demantovali službene vlasti

Sjeverna Makedonija je proglasila trodnevnu žalost, dan nakon eksplozije nakon koje je buknuo strašan požar što je uništio odjel za bolesnike oboljele od covida-19. U kobnoj noći najmanje 14 ljudi izgubilo život.

Među njima su otac i sin (28) iz obližnjeg sela Siničane kraj Tetova. Oni su bili u toj kovid bolnici jer su obojica imali korona virus. Prema pisanju makedonskih medija, u trenutku požara otac je skočio na sina kako bi ga spasio od buktinje, pošto on nije mogao hodati, ali nije uspio. Obojica su umrla – zagrljeni. Prije toga mu je umrla i supruga.

Još jedna tragedija se dogodila kad je kći (20), također iz obližnjeg sela, išla spasiti majku iz navedene bolnice, ali nije uspjela. Ušla je u bolnicu i nije uspjela izaći. Obje su poginule. Kći je, prema neslužbenim informacijama, bila zaručena te je u 12 mjesecu trebala imati svadbu, ali joj se život prerano ugasio.

 • Požar je buknuo nakon još nerazjašnjene eksplozije u modulskom sistemu koji je nedavno postavljen u bolničkom centru u Tetovu, gradu s 52.000 stanovnika, uglavnom pripadnika albanske manjine. Kako dalje navode makedonski mediji, požaru je prethodila iskra koju je izazvao defibrilator dok su oživljavali pacijenticu. Te navode nisu potvrdili, ali niti demantovali službene vlasti.

  Državno tužilaštvo je naredilo zdravstvenim službama da obave obdukciju 14 žrtava, dodajući da će se morati napraviti DNK analiza kako bi se neke žrtve moglo identificirati.

  Zasad se ne zna koliko je pacijenata bilo smješteno na odjelu na kojemu je bilo 35 postelja. No, u bolnici prema neslužbenim izvorima nalazili su se i članovi obitelji, koji su čuvali oboljele od korone. Ti navodi razbjesnili su vlasti u Skopju jer u tom objektu nije smio boraviti niko, osim medicinskog osoblja, ali, kako navode mediji, članovi porodice su čuvali i pazili na svoje bližnje zbog nedostatka osoblja.

 • Požar je buknuo nedugo nakon proslave godišnjice neovisnosti Sjeverne Makedonije u Skopju, s mimohodom vojske i policije te koncertom državnog filharmonijskog orkestra. Vatrogasna služba, koja je oko 21.00 sat po srednjoevropskom vremenu zaprimila dojavu o požaru, rekla je da ga je ugasila za 45 minuta.

  Ozlijeđeni su upućeni u druge bolnice u glavnom gradu. Zaev je izrazio “iskreno saučešće” porodicama žrtava dok su pristizale poruke solidarnosti.

  – Požar je bio strašan jer je bolnički modul uglavnom od plastike – rekao je zamjenik brigadira vatrogasne službe u Tetovu Sašo Trajčevski za mjesnu televiziju. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje