Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Osvanuli novi grafiti podrške Ratku Mladiću u Beogradu

Preuzmite sliku

Više od mjesec dana nakon potvrđivanja presude Ratku Mladiću na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici i zločin protiv čovječnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini, u Beogradu i dalje osviću grafiti podrške.

Preko noći na opštini Novi Beograd osvanula su dva, jedan na kružnom toku kod zgrade opštine, a drugi u Bulevaru Zorana Đinđića.

Ratko Mladić 8. juna je pravosnažno osuđen pred sudom u Hagu na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti tokom rata u BiH. Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe Mladićeve odbrane, ali i Tužilaštva. Nakon presude jedan dio srpske javnosti bio je razočaran, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u video obraćanju na sjednici Savjeta bezbjednosti UN svim Srbima “da drže glavu gore i da srpski narod nije osuđen ni za šta”.

  • Strasti se, međutim, i dalje ne smiruju, a glavni grad ponovo dobija grafite i poruke, slične onima koje smo gledali devedesetih godina. Kao da nismo odmakli ni pedalj… Tako je Bulevar Zorana Đinđića dobio transparent na kojem piše „Bulevar Ratka Mladića“, dok je u blizini kružnog toka kod opštine Novi Beograd dobio novi grafit sa likom Mladića.

    Podsjećanja radi, nakon izricanja presude pojavio se skandalozni mural s njegovim likom u Vranjskoj Banji, na zidu stadiona FK Mineralac. Ovo nije rezervisano za Srbiju, širom BiH nicali su murali posvećeni Mladiću, a prilikom njihovog obilaska odlazeći visoki predstavik Valentin Inzko naišao je i na jedan visok 25 metara i tom prilikom rekao:

  • Šok, grč i nevjerica“, rekao je Inzko opisujući svoje osjećanje kada je u tom gradu video puno, kako je naglasio, „velikih murala s likovima velikih ratnih zločinaca“.

    „Shvatio sam da je nužno poslati SOS širom civilizovanog svijeta …“, poručio je Inzko. (nova.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,