Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Osuđen uslovno: Slovenski ljekar pipkao maloljetnicu po intimnim dijelovima tijela za vrijeme pregleda

Preuzmite sliku

Slovenski ljekar koji je maloljetnu djevojku dirao po intimnim dijelovima tijela za vrijeme pregleda, navodno sumnjajući da ima mononukleozu, osuđen je na sudu u Mariboru samo na uslovnu kaznu, ali mu prijeti oduzimanje liječničke licence.

Okružni sud u Mariboru je ljekara porodične medicine Davorina Kolariča nepravomoćno osudio na 18 mjeseci zatvora, uslovno uz trogodišnji rok kušnje, jer je tada 16-godišnjakinju koja je mu je došla kako bi dobila medicinsko opravdanje zbog izostanka iz škole pipao po grudima i spolovilu.

Time je zloupotrijebio svoj položaj i povrijedio spolni integritet maloljetne osobe, utvrdio je sud.

Tužilaštvo je zahtijevalo bezuslovnu zatvorsku kaznu i zabranu obavljanja ljekarskog poziva, što je sudsko vijeće kojemu je predsjedavala sutkinja Barbara Nerat odbio, objavili su slovenski mediji u ponedjeljak.

Predsjedavajuća sutkinja je izjavila da je sud u odmjeravanju kazne vodio računa o osobnosti, ponašanju i prošlosti optuženoga, te da bi zatvorska kazna i zabrana rada bila prekomjerna sankcija.

Radilo se o brzom pregledu koji na oštećenici nije izazvao teške i trajne posljedice, kazala je Nerat. Djevojka oštećenica u civilnoj tužbi traži 15.000 eura odštete.

Do događaja koji je doveo do tužbe došlo je 2016., kad je djevojka imala 16 godina.

Incident je odmah prijavila na anonimni telefon, ali niti nakon posredovanja zastupnika za prava pacijenata nije doživjela pravdu, pa je stvar prijavila policiji, tvrdeći da ju je ljekar za vrijeme pregleda bez potrebe dodirivao po grudima i spolovilu, što je u sudskom postupku dokazano.

Liječnik je na sudu negirao počinjenje krivičnog djela, ali je u istrazi priznao da je naredio pacijentici da se skine do koljena, te je okrenuo na trbuh i bez rukavica joj pregledao žlijezde jer je – kako tvrdi – posumnjao da je oboljela od mononukleoze.

Ljekar specijalist Anton Gradišek koji je na sudu svjedočio kao vještak kazao je u svom svjedočenju da optuženi ljekar nije smio nenajavljeno svući pacijenticu, te da pri pregledu krajnika nije potrebno doticanje spolovila.

“Ako je doista posumnjao na mononukleozu, onda joj je morao izmjeriti i temperaturu i opipati žlijezde na vratu i ispod čeljusti”, kazao je Gradišek na sudu.

Na presudu je negativno reagirala i predsjednica slovenske liječničke komore Zdenka Čebašek-Travnik, bivša nacionalna pravobraniteljica za ljudska prava, objavili su slovenski mediji.

Kazala je da je spomenuti slučaju dala u prosudbu odboru za etička pitanja ljekarske komore koja mora izvesti za to predviđene postupke, pri čemu nije isključeno niti da se uslovno osuđenom oduzme njegova ljekarska licenca, prenosi Hina. (Foto: Facebook)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,