Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Opet odgođena sjednica o pritvoru za Mamića, slučaj ide na Vrhovni sud

Preuzmite sliku

Nakon što je u decembru opet odgođena sjednica Optužnog vijeća Županijskog suda u Osijeku u drugom predmetu protiv bjegunca i nepravomoćno osuđenog kriminalca Zdravka Mamića, kojeg se zajedno s još šestoricom osumnjičenih tereti da su preko off-shore firme širom svijeta iz Dinama izvukli i podijelili najmanje 144 miliona kuna, danas je trebala biti donesena odluka o istražnom zatvoru za Mamića, te o zahtjevu za njegovo izručenje. Posljednja sjednica je odgođena zbog neuredne dostave poziva. A odgođena je i ova danas.

“Današnja sjednica optužnog vijeća povodom zahtjeva za potvrđivanje optužnice DO USKOK-a br. K-US-342/15 od 10. jula 2017., protiv I-opt. Zdravka Mamića i dr., te prijedloga za određivanje istražnog zatvora protiv I-opt. Zdravka Mamića, je odgođena zbog prijedloga branitelja III-opt. Maria Mamića i VII-opt. Nikkya Arthura Vuksana, da se prenese mjesna nadležnost u odlučivanju u ovom kaznenom predmetu na drugi sud. Optužno vijeće je nakon toga donijelo rješenje da se spis dostavi Vrhovnom sudu RH na odlučivanje po ovom prijedlogu”, objavio je glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku.

Šta se događalo ranije

“Sud je stao na jednostavan zaključak, da ako nisu ispunjeni uvjeti za održavanje sjednice Optužnog vijeća, da onda nisu ispunjeni ni uvjeti o odlučivanju o istražnom zatvoru. Za mene je to zaista logično. Tako da smo se rastali vrlo brzo i 14. jaunara ćemo nastaviti”, rekao je Veljko Miljević ranije, advokat Zdravka Mamića.

“Što se tiče ročišta o odlučivanju o istražnom zatvoru za Zdravka Mamića, isto je odgođeno jer je sud utvrdio da Zdravko Mamić koji je obaviješten putem oglasne ploče suda nije dobio poziv na svoju adresu koju je prijavio prije tri dana u BiH, te stoga nije bilo uvjeta prema stavu suda da se održi ročište o odluci za istražni zatvor za Zdravka Mamića”, izjavio je zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković.

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda moralo je ponovno odlučivati o prijedlogu Uskoka da se Zdravku Mamiću odredi istražni zatvor u drugom predmetu zbog izvlačenja novca iz Dinama i optužbama za udruživanje u zločinačku organizaciju zbog pljačke kluba, nakon što je Vrhovni sud ukinuo raniju odluku osječkog suda koji je odbio takav zahtjev Uskoka.

Po riječima glasnogovornika osječkog suda Miroslava Rožca optužno vijeće u julu je odbilo Uskokov prijedlog pozivajući se na praksu da se rješenja o istražnim zatvorima ne dupliciraju.

No, Vrhovni je sud tu odluku ukinuo, objavio je Index.hr. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: