Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oklopna vozila Vojske Srbije se povukla u kasarnu, nema ni preleta aviona

Preuzmite sliku

Na prijelazima Jarinje i Branjak deseti dan traje blokada i protest zbog registarskih oznaka. Kamioni su i dalje na magistralnim putevima u blizini.

Podsjetimo, kosovska vlada zabranila je od 20. septembra korištenje srbijanskih registarskih tablica na teritoriji Kosova, kako onih koji se vode na gradove u centralnoj Srbiji tako i gradova na Kosovu i obavezala vlasnike ovakvih vozila da izvade probne RKS tablice. Međutim, kako javlja KoSSev, na sjeveru Kosova i dalje se voze automobili sa srnijanskim registarskim tablicama.

Na prijelazu Brnjak se nalaze specijalne jedinice Kosovske policije.

U odnosu na ponedjeljak, kada su se na dva kilometra od Jarinja, u Rudnici, nalazila četiri oklopna vozila Vojske Srbije sa vojnicima u punoj ratnoj opremi, toga danas nema. Reporter javlja da je dobio informaciju da ih ni jučer nije bilo, a da također danas nema ni preleta aviona i helikoptera VS-a.

Navodi da se vojska povukla u kasarnu u Raški.

Jutros su, kako je naveo, jedinice KFOR-a prošle u patroli dijelom s druge strane prijelaza, a Jarinje je nadletao i helikopter KFOR-a. Inače, kosovska policija se smjenjuje na 12 sati.

Podsjetimo, nekoliko dana, u Zubinom Potoku je, kako je potvrdio kosovski MUP, zapaljen Centar za registraciju vozila, a dvije eksplozivne naprave istog dana bačene su na zgradu INTEL-a u Zvečanu u kojoj se također nalazi Centar za registraciju vozila.

Danas se u Briselu sastaju delegacije Beograda i Prištine, a tema je upravo ova kriza. Sa delegacijama se odvojeno sastao posrednik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ali i izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

U Prištinu je doputovala i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen koja se sastala sa predsjednicom i premijerom Kosova.  (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,