Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ohrid je makedonski dragulj na obalama smaragdnog jezera (FOTO)

Preuzmite sliku

Dragulj Makedonije Ohrid, koji se nalazi na obali istoimenog jezera smaragdne boje, poznat je po smokvama i jedan je od najvažnijih centara turizma ove balkanske zemlje, piše Anadolu Agency (AA).

Tragovi historije primjetni su na kućama koje uspješno odolijevaju vremenu i jedan su od simbola Ohrida.

Ono što turisti trebaju vidjeti kad posjete ovo mjesto jesu i uske ulice koje se mogu vidjeti odmah na ulasku u grad. Iako je relativno mali, Ohrid posjetiocima svih uzrasta daje razlog da tu ostanu koji dan više.

Pogodna sjeverozapadna klima Makedonije omogućila je da se ovdje naseli preko 50 hiljada ljudi različitih vjera i nacija koji tu žive u miru i suživotu. Ovu harmoniju osjete i turisti koji se uvijek iznova vraćaju kako bi barem na kratko zaustavili vrijeme i uživali u trenutku i ozračju.

 • ohrid-je-makedonski-dragulj-na-obalama-smaragdnog-jezera13-2015-07-19
 • Hamami, džamije, turbeta i tekije na poseban način prisutnima približavaju period osmanske vladavine. Ipak, neki od najznačajnijih znamenitosti Ohrida su turbe Sinanudina Yusufa Čelebija i turska kupatila.

  Pored toga, ovdje se mogu vidjeti i antički teatar, Samuilova tvrđava, Narodni muzej i Zavod za zaštitu spomenika kulture, Crkva sv. Nauma, vikendica maršala Tita kao i mnogi drugi.

  Stranim turistima je posebno interesantan način na koji se dopunjavaju kultura, tradicija i historija. Da dokažu kako brinu o turistima, stanovnici gradića su omogućili lagan pristup gradu i u blizini njega sagradili i aerodrom.

 • ohrid-je-makedonski-dragulj-na-obalama-smaragdnog-jezera8-2015-07-19
 • Jedan od ohridskih vodiča Name Gojko kaže da ovaj grad najviše posjećuju turisti iz Holandije, Turske, Bugarske i Grčke.

  “Ove godine su nam počeli pristizati i turisti iz Njemačke i Austrije. Pored toga ima i onih koji dolaze iz Crne Gore, Albanije i Kosova”, dodaje Gojko.

  Svi zainteresirani mogu posjetiti Biljanine izvore i Ohridsko jezero, prirodnu granicu između Makedonije i Albanije na površini od 358 kilometara kvadratnih, koje se nalazi na UNESCO-voj listi od 1980. godine.

  Jedan od simbola grada, ohridsku smokvu prodaje i Nazukte Nebi koja dodaje da turista uvijek ima, ali da ih ljeti bude posebno puno.

  Nebi dodaje da je smokva jedan od proizvoda koji se najviše prodaju na obali Ohridskog jezera. (AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,