Utorak, 28. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ogromna opasna meduza viđena širom istarske obale: “Ne dirajte je, može vas opeći!”

Preuzmite sliku

Savjetuju da se ne približavate i izbjegavate dodir jer mogu izavati opekotine i žarenje. Ako se ipak dogodi da vas opeče, mjesto treba ohladiti i namazati aloa verom

Širom istarske obale u sjevernom Jadranu viđena je opasna, takozvana kompas meduza za koju stručnjaci upozoravaju da joj se nikako ne približavate.

Čitatelj je poslao snimak meduze viđene u Novigradu.

Kako navode iz Centra za invazivne vrste, Chrysaora hysoscella, poznata kao kompas meduza, vrsta je koja je živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Mediteranskog mora. Karakterizira ju žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas a može narasti do 30 centimetara u promjeru, a njezine 24 lovke dosežu i do 1 metra dužine.

Ova vrsta meduze pripada grupi meduza koje posjeduju žarne stanice na svojim lovkama te tako, u kontaktu sa njom može izazvati opekotine na koži, upozoravaju iz Centra. Savjetuju da se ne približavate i izbjegavate dodir jer mogu izavati opekotine i žarenje. Ako se ipak dogodi da vas opeče, mjesto treba ohladiti i namazati aloa verom ili sličnim gelom koji sprječava opeklinske promjene.

Iz Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju potvrdili su da su dobili više dojava o opažanju meduza uz obalu zapadne Istre.

– Možemo potvrditi da su među opažanjima identifikovane 4 vrste meduza: uhati klobuk (Aurelia solida), hidromeduza Aequorea forskalea , morska pluća (Rhizostoma pulmo) i kompas meduza (Chrysaora hysoscella) – navode.

– Meduzama često nedostaju dijelovi tijela ili su neprepoznatljivi zbog raspadanja (starenje). Međutim, i takve meduze mogu opeći ako se uznemiravaju pa treba izbjegavati svaki kontakt sa njima. U slučaju uboda isperite područje morskom vodom i pažljivo uklonite preostalo tkivo meduze pincetom. Ispiranje vodom iz slavine ili flaširanom vodom i grebanje će samo pogoršati ubod – upozorili su iz Instituta.

Posljednjih dana zaprimamo učestale dojave o opažanju meduza uz obalu zapadne Istre. Možemo potvrditi da su među…

Objavljuje IRB Centar za istraživanje mora, Rovinj – RovignoPonedjeljak, 20. lipnja 2022.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje