Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Oglasili se doktori o TikTok izazovu: Djevojčice tampone natope votkom pa ih stave u splovilo

Preuzmite sliku

Tinejdžerke u Srbiji zaludio je novi izazov s TikToka, koji je stigao iz susjedne Hrvatske. Djevojčice natope tampon votkom, potom ga stave u vaginu kako bi se “opile”, ne mareći što tako mogu dobiti ozbiljne zdravstvene tegobe, piše Kurir.

Na ovo upozorava pedijatar dr. Saša Milićević, koji je imao nekoliko maloljetnih pacijentkinja koje su to probale, što ga je ostavilo u šoku.

“To je neki novi trend, koji su one, kako su mi rekle, vidjele na Tiktoku i željele su da probaju to, a nisu jedine. Objasnile su mi kako ide taj nazovi izazov, dvije-tri devojčice sjednu u kafić, naruče votku, potom tampon stave u čašu s votkom. Onda odu u WC i taj tampon stave vaginalno, onda se ta votka resorbuje. I kažu kao “što je super osjećaj”, a ono što je njima važno ne osjeća im se alkohol iz usta”, navodi dr. Milićević.

On napominje da to na tinejdžerke više djeluje psihološki nego što je realno da se na taj način opiju.

“To bi morala biti velika količina alkohola da bi se na taj način napile, više je tu prisutan neki psihološki momenat. Djevojčice koje su ovo probale imale su peckanje u predjelu vagine, svrab i neprijatan osećaj. Kod mene su došle jer me znaju dugo, a plaše se da idu kod ginekologa. Ja sam ih izgrdio i rekao sam im da moraju ići kod ginekologa. Njih je sramota da idu kod ginekologa, što je strašno! Mora mnogo da se vodi računa o tome šta djeca rade, to je društveni problem”, naglašava dr. Milićević.

 • Women hygiene protection concept. Part body woman with tampon. Girl in lacy lingerie on time of menstruation monthly cycle.

  Činjenice / Ozbiljne posljedice izazova

  – oštećenje sluzokože vagine

  – peckanje

  – uništavanje tkiva

  – infekcije

  – opekotine

  Ginekolog dr. Zoran Savić objašnjava za Kurir da se djevojčice ne mogu napiti na ovaj način, ali da alkohol uništava vaginalnu floru, koja štiti od nastanka patoloških stanja i infekcije.

  “Ako taj alkohol ubije te normalne bacile, onda može doći do razvijanja drugih, patogenih mikroorganizama i nastanka infekcije. Može da se javi niz simptoma koje alkohol prouzrokuje – bol, iritacija, peckanje, promjena boje kože vulve i sluzokože vagine, mogu nastati i opekotine. Što je veća koncentracija alkohola, to je veća mogućnost oštećenja vaginalne sluzokože”, napominje dr. Savić.

  Ginekolog dr. Vanja Milošević napominje da manipulacija bilo koje vrste može da ošteti himen kod nevinih djevojčica.

  “Mogu se javiti i infekcije, bilo šta što narušava integritet vagine može da izazove upalni proces, infekcije, pojačan sekret… To pogubno utiče na reproduktivno zdravlje. Te devijacije su poprimile ozbiljne razmjere i to vjerovatno nije usamljen slučaj, zato stalno pričam da treba da se uvede zdravstveno vaspitanje u osnovne i srednje škole i da s djecom pričaju stručnjaci i ljekari, koji će im dati informacije iz prve ruke. To što smo dopustili da djecu vaspitava Tiktok je pogubno”, navodi dr. Milošević za Kurir.

  Prema riječima dr Savića, česta upotreba može dovesti do težih poremećaja.

  “To što rade nikako se ne preporučuje! Na našim prostorima se izbjegavaju stomatolog i ginekolog, a prevencija je ključ. Možda nam nedostaje i jedan predmet u školama kako bi se djeca od ranijeg uzrasta edukovala o važnosti prevencije “, zaključuje sagovornik.

  Pedijatar dr. Saša Milićević kaže i da tinejdžeri kupuju energetska pića i potom ih miješaju s votkom.

  “Oni to stave u neku flašu koja je obojena, da se ne posumnja šta je unutra. To konzumiraju u školi, na času… Misle da će tako bolje odgovarati i postići bolje rezultate. Tužno je šta sve današnja djeca rade i na koje načine žele da ispadnu “face” “, upozorava sagovornik.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje