Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Odlučeno: Hrvatska neće obučavati ukrajinske vojnike

Preuzmite sliku

Hrvatska ipak neće na svom području obučavati ukrajinske vojnike, odlučili su u petak saborski zastupnici jer za tu odluku nije glasala potrebna dvotrećinska većina od 101 zastupnika.

Nakon dvije sedmice konsultacija vladajući nisu uspjeli sakupiti potrebnu dvotrećinsku većinu U Hrvatskom saboru, odnosno 101 glas za donošenje Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini – EUMAM. Za misiju bilo je 97 zastupnika, a 10 protiv.

Sudjelovanje Hrvatske u misiji EUMAM uključivalo bi dolazak do stotinjak ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku u rotacijama tokom dvije godine.

Dok je Plenkovićeva Vlada snažno zagovarala sudjelovanje u misiji, s time se nije složio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, ujedno vrhovni zapovjednik vojske, koji smatra da misija nije u skladu ni s hrvatskim ustavom niti s evropskim ugovorom, te je odbio dati prethodnu suglasnost, podsjeća Hina.

Vijeće EU-a usvojilo je 15. novembra odluku o pokretanju Misije EU-a za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM – European Union Military Assistance Mission in support of Ukraine) u sklopu koje se planira obučiti 15.000 ukrajinskih vojnika u zemljama EU-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,