Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Održan je šesti protest “1 od 5 miliona” u Beogradu (VIDEO)

Preuzmite sliku

Održan je šesti protest protiv nasilja i aktuelne vlasti u Beogradu pod nazivom “Jedan od pet miliona”.

Skup je počeo na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, a nakon obraćanja glumca Branislava Trifunovića i političarke Rade Trajković, krenula je protestna šetnja beogradskim ulicama.

Ovo je zemlja za nas, a ne za lopove, prevarante, one koji kradu i uzimaju, rekao je na početku Branislav Trifunović, koji je obavijestio prisutne da su iz Kraljeva ljudi krenuli pješice kako bi bili na protestu 16. januara, povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića. Dodao je da žele da obilježe protestom taj dan, kako se takve stvari nikad više ne bi desile. “Pištaljke ostavite kod kuće, ponesite sveće”.

Podsjetimo da je danas na Novom groblju održan godišnji pomen ubijenom Ivanoviću.

Dobili smo još jednog heroja, Deska iz Rakite, koji je bio ovde – zaustavili su radove i poručili da možemo da se borimo za lijepu i pravu zemlju, dodao je Trifunović.

“Ima nas više i biće nas više i pobedićemo. Pobedićemo one koji narod nazivaju izdajnicima, stranima plaćenicima, ološima, narkomanima… Sa takvima ne razgovaramo, za njih imamo metle i gov**ve motke”, poručio je.

Pored jednog od organizatora protesta, glumca Branislava Trifunovića, na današnjem skupu je govorila i predsjednica nevladine organizacije Evropski pokret sa Kosova i Metohije Rada Trajković.

Rada Trajković je, govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića, rekla da je “tuga u nama”.

“Prvo kad se Milošević pojavio, morao je da pokori Srbe s Kosova, i Vučić, da bi se isto ustoličio, pokorio je Srbe s Kosova, rekla je Trajkovićeva. “Ubili su nam Olivera, najboljeg među nama… Mislili su da smrt Olivera treba da promoviše nemogućnost života Srba i Albanaca, da razgraničenje bude budućnost… On im je i mrtav pokazao, jer su izašli i komšije Albanci da ga isprate na poslednji put, žalili su svog komšiju, i tako je plan Vučića i Tačija postao plan neostvariv”, dodala je.

 • Ona je navela da je Vučić priznao pravni sistem Kosova, potpisao to, ali da ga ne priznaje jedino, kako je rekla, za mafijaše. Trajkovićeva kaže da je Vučić u Beogradu uveo “poligraf pravdu” za Milana Radoičića, koji je osumnjičen da je umiješan u ubistvo Olivera Ivanovića.

  “Ako priznaješ pravni sistem Kosova, izruči Milana Radoičića Prištini, ne pravi od Beograda sigurnu kuću za kriminalce”, dodala je Trajković.

  “Mi tražimo da se Srbi ne plaše Srba. A od kada je Vučić na vlasti, mi se plašimo Srba”, kazala je Trajković.

  Šeta se u Kragujevcu, Kuršumliji, Nišu, šetaće se u Novom Sadu, Požegi, dodao je Trifunović. Zatim su okupljeni krenuli u šetnju ulicama Beograda.

  Učesnici protesta “Jedan od pet miliona” zaustavili su se kod zgrade Radio televizije Srbije, gde su od direktora javnog servisa Dragana Bujoševića i glavnog urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića zatražili da podnesu ostavke, jer su osramotili novinarsku profesiju.

  Puštena je špica dnevnika, a na platou ispred zgrade RTS-a zapaljene su baklje i postavljen transparent “Počelo je”.

  Organizatori protesta poručili su Bujoševiću da je “odgovoran građanima i javnom interesu, a ne političarima na vlasti”, a Stefanoviću da prestane da tretira laži predsjednika Aleksandra Vučića kao činjenice.

  “Ostaćete upisani u istoriji kao odgovorni za sunovrat slobode medija i propast novinarske profesije”, rekli su organizatori.

  Nakon pauze, nastavljena je šetnja ulicom Kneza Miloša, gde su okupljeni kod “Beograđanke” u kojoj je sjedište televizije Studio B, skandirali “Barbara, javi se”. Sa razglasa je puštana muzička obrada priloga novinarke Barbare Životić: “Linč, silovanje, nasilje”.

  Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronadju nalogodavci napada.

  Zahtjevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

  Traži se i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića kao i smene generalnog direktora Radio-televizije Srbije Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića. (BETA / N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,