Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Određen kućni pritvor Dejanu Pantiću nakon čijeg hapšenja su postavljene barikade na sjeveru Kosova

Preuzmite sliku

Bivšem pripadniku Kosovske policije Dejanu Pantiću, zbog čijeg hapšenja su Srbi na sjeveru Kosova postavili barikade na putevima, danas je sudski pritvor zamijenjen kućnim, javlja Anadolu Agency (AA).

Advokat Nebojša Vlajić je za AA potvrdio da je obaviješten da je njegovom klijentu Dejanu Pantiću mjera sudskog pritvora zamijenjena kućnim pritvorom.

“Ta mera će trajati do 9. janura, kada ističe 30 dana od izricanja mere, a potom će sud ponovo razmotriti odluku”, kaže Vlajić.

Advokat dodaje da je Kosovska policija u obavezi da Pantića isprati do njegovog mjesta stanovanja.

Informaciju o Pantićevom prelasku u kućni pritvor za Radioteleviziju Kosovo (RTK) potrdila je i glasnogovornica Specijalnog tužilaštva Kosova Mirlinda Gashi.

Dejan Pantić je osumnjičen za napad na službenike Centralne izborne komisije Kosova, tokom priprema za lokalne izbore u opštinama na sjeveru Kosova nakon izlaska Srba iz kosovskih institucija.

Upravo zbog hapšenja Pantića, lokalni Srbi od 10. decembra drže u blokadi puteve na sjeveru Kosova. Jedan od njihovih uslova za uklanjanje barikada je oslobađanje Dejana Pantića, ali i oslobađanje još dvojice kosovskih Srba, takođe uhapšenih početkom decembra.

Hapšenjima i barikadama prethodili su incidenti na sjeveru Kosova zbog priprema kosovskih vlasti za održavanje vanrednih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, koji su potom odloženi za april naredne godine.

Vanredni izbori su bili raspisani nakon što su srpski predstavnici napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe, zbog odluke o obaveznoj preregistraciji vozila sa starih, izdavanih u Srbiji, na RKS tablice. Vlada Kosova je nakon izlaska Srba iz institucija i velikog pritiska međunarodne zajednice odluku o tablicama odložila na neodređeno vrijeme.

Evropska unija (EU), NATO i Sjedinjene Američke Države pozvali su na deeskalaciju i uklanjanje barikada na sjeveru Kosova.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,