Nedjelja, 28. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Odgovor matematičaru: ‘Nisu svi tiketi u kladionici gubitnički. Evo, ljudi, pročitajte zašto…’

Preuzmite sliku

Ja ne sumnjam da je matematičar Toni Milun veliki znalac brojki, derivacija i postotaka, ali sam čitajući njegov intervju u “Slobodnoj”, pod naslovom “Kladionice je nemoguće dobiti”, siguran da je u klađenju potpuni amater i da se tom problematikom nikada nije ozbiljno bavio.

Njegova izjava da je nemoguće dobiti kladionice jednaka je kao da ja kažem gospodinu Milunu kako ne postoji šansa da njegovi studenti nauče dovoljno za prolazak ispita.

Da, bit će nemoguće položiti ispit ako će studenti na učenje odvojiti nekoliko minuta i doći na ispit nespremni. Baš kao što je očito Milun došao nespreman u kladionicu – govori za Slobodnu Dalmaciju 31-godišnji magistar novinarstva i nekadašnji novinar Business.hr-a Hrvoje Reljanović reagirajući na članak koji je prenio i Jutarnji .

 • kladionice_kladjen_590400S1
 • Reljanović je vrlo meritoran sagovornik na temu klađenja jer je već tri godine glavni urednik portala za pametno klađenje Dvoznak.com i njegove internacionalne verzije Betprepare.com. s ukupno četrdesetak zaposlenih i oko 15 hiljada stalnih posjetitelja. Mjesečna pretplata na punu verziju ponude tih portala je 659 kuna.

  – Ti portali namijenjeni su ozbiljnim kladioničarima koji se najmanje osam sati dnevno posvećuju klađenju istražujući ozbiljno i profesionalno sve detalje iz ove sfere, koji i nisu baš tako dostupni običnom čovjeku. Ako ćete klađenju pristupiti kao hobiju, a takvih j je 95 posto kladioničara, dugoročno ste osuđeni na propast jer igrate na faktor sreće i ja tim ljudima savjetujem da se uopće i ne klade jer su sigurni gubitnici.

  Ako čuveni košarkaš LeBron James i ja stanemo na liniju slobodnih bacanja, moguće je da ja pogodim jedan šut, a on promaši. Ali ako ćemo šutirati 50 puta, moje šanse su male ili nikakve – slikovito opisuje Reljanović razliku između kladitelja profesionalaca i amatera.

  Reljanovićev savjet je da onaj ko se ne može kladiti pametno (odvojiti potrebno vrijeme u jutarnjim satima kada kladionice izlaze s ponudom, doći do potrebnih informacija, otvoriti račune u više kladionica kako bi mogao birati među najboljim kvotama, imati samokontrolu i ne upadati u neracionalne faze euforije i depresije prigodom dobrih i loših serija), da se ne kladi uopće.

  – Da biste bili korak ispred kladionica, morate imati više informacija od njih, što očito profesor Milun nije imao, a donosio je zaključke da je kladionice nemoguće dobiti. To tvrdi na osnovi nekih izračuna, bez da je ikada uložio ozbiljno vrrijeme u svladavanje i praćenje materije klađenja. Mi kao portal smo slali naše ljude na mnoga medijski nepokrivena natjecanja gdje su u dvorani osim igrača bili doslovce dvije čistačice i naš čovjek.

 • 249764_kladionica-301-blic-dimitrije-goll_orig
 • To je maraton

  To su natjecanja poput omladinskih europskih i svjetskih prvenstava u košarci, odbojci i rukometu u raznim zemljama: Litva, Latvija, Češka, Mađarska, Austrija, Grčka, Poljska, Turska, BiH, Katar… – kazuje naš sagovornik.

  Kod takmičenjaa koja su bolje medijski pokrivena (razna nogometna nacionalna prvenstva, nogometna Liga prvaka ili Liga UEFA), uz određeno potrošeno vrijeme, većinu toga je moguće samostalno pronaći, no te informacije nam neće značiti mnogo ako ih nećemo znati kvalitetno intepretirati.

  – Nisu ni bookmakeri svemogući kako profesor Milun tvrdi. I njima se svakodnevno dogodi da propuste neke informacije ili da donesu krivu procjenu.

  Poenta je da vi sami kao igrači postanete eksperti za natjecanja (iz iskustva je to moguće za možda pet-šest liga) na koja se kladite ili da nađete mjesto i ljude u čije savjete i preporuke vjerujete pa proširite dijapazon svojih oklada.

  Prethodna rečenica je zapravo crta koja razdvaja 95-97 posto neuspješnih kladitelja i tri do pet posto onih koji uspijevaju klađenjem zarađivati – tvrdi Reljanović i domeće da je kladionica maraton, a ne utrka na 100 metara.

 • djeca-kladionica
 • Evo profita

  – Na temelju 18 tisuća dosad objavljenih prognoza koje je donio naš portal , profit koji naš pretplatnik ostvari je 8,5 posto dobiti. Kada biste svaki dan ulagali 1000 kuna, na mjesečnoj bazi biste imali 30 hiljada kuna uplate. U tri godine bi ukupna investirana svota iznosila 1,080.000 kuna, što bi uz profit od 8,5 posto osiguralo zaradu od 91.800 kuna (oko 2500 kn mjesečno).

  Naravno s manjim/većim početnim kapitalom i taj profit može biti manji ili veći. Moj je savjet: bolje se ozbiljno kladiti nego držati novac na štednji u banci! Koja bi vam banka i na koji ulog dala mjesečno 2500 kuna kamate? Od septembra 2011. pa do februara 2015. godine na našem portalu su prognoze bile u plusu u 39 od 40 mjeseci. To nije i ne može biti slučajno, iza toga stoje sati i sati napornog rada velikog broja ljudi. Mislim da je to puno relevantnija ocjena nego nekoga tko u kladionicu ode poslije posla i na to odvoji 10-ak minuta dnevno – govori Reljanović za Slobodnu Dalmaciju .

  Gdje kladioničari najviše griješe?

  Kladioničari najviše griješe kada se klade na temelju nedovoljnih informacija. Većina uđe u kladionicu pa se kladi na temelju imena nekog kluba ili prethodnih saznanja koja više ne moraju biti relevantna. To je kao da u oglasniku vidite kako se prodaje plavi BMW za 5000 eura. To može biti fantastična kupnja, ali može biti i pravi debakl. Prije kupnje ćete se vjerojatno raspitati u kakvom je stanju automobil, koji je model, koje je godište itd. Klađenju mnogi pristupe olako i ne raspitaju se dovoljno, pa poslije prozivaju (ne)sreću.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,