Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Odgođen nastavak suđenja braći Mamić i ostalima za izvlačenje novca iz Dinama

Preuzmite sliku

Na zahtjev obrane, na osječkom Županijskom sudu odgođen je nastavak suđenja Zdravku i Zoranu Mamiću te još petorici okrivljenika koje Uskok tereti da su, izvlačenjem novca u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za oko 200 miliona kuna, izvijestili su u petak na tome Sudu.

Okrivljeni Zoran Mamić pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu nakon što je, polovicom marta 2021., Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu s prvog suđenja, završenog u junu 2018. te ga pravomoćno osudio na zatvorsku kaznu od četiri godine i osam mjeseci. S obzirom da je od 2018. u bijegu u Bosni i Hercegovini i prvookrivljeni Zdravko Mamić, protiv obojice će se, nakon što ih je BiH odbila izručiti Hrvatskoj, provesti suđenje u odsutnosti.

Novoimenovani advokat Zdravka Mamića, Filip Glavaš, sin bivšeg saborskog zastupnika i osnivača HDSSB-a Branimira Glavaša, zatražio je odgodu glavnih rasprava zakazanih za 16. i 17. januara, kako bi se upoznao s predmetom i pripremio za obranu, a nova ročišta zakazana su za 6. i 7. februara, rekao je Hini glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.

U drugom suđenju za izvlačenje novca iz NK “Dinama”, koje je na osječkom Sudu počelo početkom marta 2021., do sada je održana samo jedna glavna rasprava na kojoj je okrivljenicima pročitana optužnica.

Uz Zdravka i Zorana Mamića optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši “Dinamov” direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

U optužnici, na skoro 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od decembra 2004. do decembra 2015., ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između “Dinama” i više stranih kompanija iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 miliona kuna.

Uskok smatra da se radi realizacije opisanog plana Zdravko Mamić dogovorio sa sinom Mariom da će sklapanjem tih ugovora, kao i neosnovanim prepuštanjem ekonomskih prava na koja bi “Dinamo” imao pravo u budućem transferu pojedinih igrača iz “Dinama” u drugi klub, u svoju korist i korist osoba, koje će u tim fiktivnim pravnim poslovima sudjelovati, izvlačiti novac iz kluba.

Tužilaštvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK “Dinamo” neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 miliona eura, odnosno 55,8 miliona kuna.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,