Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Od vikenda nove mjere u Srbiji: Osim ugostitelja “katanac” i za frizere, butike, teretane, bazene…

Preuzmite sliku

Ugostiteljski objekti i objekti uslužnih djelatnosti moći će da rade samo do 17 sati radnim danima, a vikendom neće moći uopšte da rade, jedna je od novih mjera, koje je predložio Krizni štab, a koje će vlada usvojiti na sjednici u četvrtak, potvrđeo je “Blicu“.

Nove mjere, tako, stupaju na snagu od petka, 4. decembra, što znači da će važiti od ovog vikenda, a kako piše Blic, na snazi bi trebalo da budu dvije nedjelje od usvajanja.

Podsjetimo, sjednica Kriznog štaba u punom sastavu, na kojoj je analizirana situacija sa korona virusom, trajala je juče od 12 do oko 13 sati, ali je medicinski dio nastavio zasjedanje kako bi preciznije definisao prijedlog novih mjera koji su zatim dostavili Vladi Srbije.

Kako saznajemo iz izvora bliskih Kriznom štabu, jučer je tako predloženo skraćeno radno vrijeme za mnoge djelatnosti, ali i zatvaranje tokom vikenda.

Prijedlog medicinskog dijela je, kako saznajemo, da ugostiteljske i trgovinske firme, restorani, kafići i barovi, klubovi, tržni centri, igraonice, kladionice, prodavnice i svi drugi prodajni objekti, kozmetički i frizerski saloni, saloni ljepote, fitnes centri, teretane i vježbaonice, spa centri i bazeni mogu da rade radnim danima do 17 sati, a vikendom ne mogu uopšte da rade (od petka u 17 sati do ponedeljka u 05 ujutro).

Velika novina u predloženim novim mjerama odnosi se na uslužne djelatnosti. Frizeri, kozmetički saloni i slično, ali i butici koji nisu u tržnim cetrima, prema postojećim mjerama, mogu da rade do 21 sat. Uz skraćenje radnog vremena na 17 sati, drastična promjena je da se sve to, zajedno s ugostiteljskim objekitma, bude zatvoreno tokom vikenda.

Ostali objekti i radno vrijeme

Nove mjere, koje će Vlada usvojiti u četvrtak su sljedeće:

– prodavnice prehrambene robe mogu da rade svaki dan do 21 sat, uključujući i vikend

– apoteke, benzinske pumpe za točenje goriva i dostava hrane putem dostavljača mogu da rade neograničeno, sedam dana u nedjelji;

– pozorišta i kina mogu da rade svaki dan do 17 sati, uključujući i vikend

– pijace radnim danima mogu da rade reglularno, a vikednom od 6 sati ujutru do 15 sati.

Time je radno vrijeme dodatno “skraćeno” za jedan sat radnim danima, uz zabranu rada vikendom.

Fokus na sprječavanju kontakatak, o PCR i putovanjima na sljedećoj sjednici

Inače, jučer se na štabu razgovaralo i o uvođenju obaveznog PCR test za naše ljude iz inostranstva koji bi za vrijeme praznika dolazili u Srbiju, ali se oko tog pitanja nije ništa konkretizovalo, već je ta tema ostavljena za narednu sjednicu Krizog štaba.

Kako kaže naš izvor, jučer je fokus bio na tome koje mjere treba što prije donijeti kako bi se spriječilo ostvarivanje kontakata, s obzirom na to je upravo to naš gorući problem.

Inače, Ana Brnabić, premijerka Srbije, izjavila je danas, da je na jučerašnjoj sjednici Kriznog štaba raspravljano o novim mjerama, a da su mišljenja različita, kao i da će danas sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarati o uvođenju novih mjera.

– Pratimo situaciju u cijeloj Evropi, uvođenje i relaksaciju mjera u EU i šire i vodimo se i time u odnosu na našu situaciju. Poslije ovog gostovanja imam sastanak sa Vučićem i zajedno ćemo razmotriti neke mjere, a da li ćemo ići na restriktivnije mjere, vidjećemo i od današnjeg broja zaraženih – rekla je Brnabić u jutranjem programu Pinka.

Dodala je i da će država sa novim mjerama izaći danas ili sutra.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,