Utorak, 19. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Od sutra novi propisi o ulasku u Sloveniju

Preuzmite sliku

Novom odlukom Vlade Republike Slovenije od sutra će se na graničnim prelazima za ulazu u tu državu primjenivati izmjenjena i dopunjena Odluke o utvrđivanju liste epidemiološki sigurnih zemalja ili njihovih upravnih jedinica i liste država ili njihovih upravnih jedinica s epidemiološki visokim rizikom od zaraze zaraznom bolešću COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Promjenama su tako na crvenoj listi neki dijelovi država članica EU, uključujući Mađarsku, Austriju i Hrvatsku, Italija je na narandžastoj listi, a Poljska i Srbija na zelenoj.

Na zelenoj listi kada je u pitanju EU, odnosno Schengen prostor su Kipar, Finska, Latvija, Lihtenštajn, Litva i sada Poljska.

Kada su u pitanju ostale zemlje na toj listi su: Australija, Južna Koreja, Novi Zeland, Srbija i Urugvaj.

Na crvenoj listi zemalja, odnosno njihovih pojedinih područja za koje je potreban karantin nakon ulaska u Sloveniju, odnosno negativan PCR, Vlada je kako se navodi, utvrdila na osnovu standarda EU, odnosno Instituta “Robert Koch”.

Crveni popis uključuje 16 država članica EU i šengenskog područja, sa samo administrativnim jedinicama sa lošom epidemiološkom slikom i 114 trećih zemalja za zemlje s neravnomjernom raspodjelom zaraza.

Kada je u pitanju Hrvatska na toj listi su županije Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska, Ličko-senjska, Požeško-slavonska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Virovitičko-podravska i Zadarska.

Kada su u pitanju ostale države na crvenoj listi su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Turska, SAD, Izrael…

Shodno odlukama Vlade Slovenije propisano je da za državljane zemalja na zelenoj listi nema karantene za ulazak u Sloveniju iz neke države.

Prema novooj odluci, smatra se i da osoba dolazi iz zemlje sa zelene liste ako je u toj zemlji neprekidno boravila najmanje 14 dana prije ulaska u Sloveniju i to može dokazati dokazom.

Ulazak iz zemalja sa narandžaste i crvene liste bez karantina sada je moguć samo uz negativan test.

Osoba koja uđe u Republiku Sloveniju i boravi u zemlji sa crvene ili narandžaste liste ili dolazi iz te zemlje mora u karanten deset dana zbog moguće infekcije virusom SARS-CoV-2. Međutim, karantena neće biti naređena ako osoba na graničnom prelazu podnese negativan test na SARS-CoV-2 (COVID-19), koji nije stariji od 48 sati i koji je obavljen u državi članici EU, državi članici Šengena ili Sloveniji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,