Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Od ponedjeljka nove mjere za Jadransku regiju

Preuzmite sliku

U Hrvatskoj posljednjih dana raste broj novozaraženih. Tako je danas zabilježen 191 novi slučaj zaraze, a preminula je jedna osoba. Testirano je 4.205 uzoraka.

Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović  je otkrio da se uvode nove mjere koje će se odnositi na Jadransku regiju, na dio koji je narandžasti.

”Brojevi rastu i mi moramo nešto napraviti kako bi spriječili barem da se neki događaji ne pretvore u superširitelje”, rekao je. Mjere bi trebale stupiti na snagu u ponedjeljak, objasnio je.

EU digitalna covid potvrda bit će kriterij. ”Siguran sam ako se to bude poštovalo, možemo sigurno nastaviti s ljetom, ali pod kontrolom”, istaknuo je.

”Svi oni skupovi iznad 50 do 1.000 ljudi će se morati organizirati tako da za njihovu organizaciju preuzmu lokalni stožeri zajedno s županijskim stožerima”, objasnio je.

Svadbe isto imaju svoj okvir. Svadbe će se dozvoliti do najviše 200, 300 ljudi, rekao je ministar.

Sportska takmičenja isto će biti dostupna za one koji imaju covid potvrdu. Bitno je vakcinisati se, imati negativan test ili da je osoba preboljela koronu.

Vakcinisanje je jamstvo za osobu koja je cijepljenja, kaže Božinović. ”Što se tiče vakcina, ono je jamstvo za osobu da ne bi trebala i neće najvjerovatnije doživjeti neki teži oblik bolesti, a sigurno ne smrtni ishod. Sve dok traje epidemija treba se čuvati na ovaj ili onaj način”, objasnio je.

Postoje kompanije i institucije gdje je vakcinisano i po 80 posto radnika – moraju li oni nositi maske? ”Svako u tako jednom kolektivu, gdje 80, 90 posto vakcinisano, mislim da se može maska reducirati bitno više”, izjavio je.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je da bi najesen trebalo ukinuti sve mjere. Božinović je rekao da su od samog početka ”bdjeli nad situacijom” te će to činiti i dalje.

Nove mjere, koje vrijede od ponedjeljka, namijenjene su Jadranskoj regiji – od Istre pa sve do Dubrovnika. (Dnevnik.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,