Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Od koronavirusa preminula poznata niška doktorica Snežana Veljković

Preuzmite sliku

Koronavirus odnio je još jedan život ljekara u Srbiji, poznate niške doktorice Snežane Veljković.

Otišla je još jedna ljekarka kojom čitav Niš može da se ponosi – ona nije dala veliki doprinos samo medicini (napisala je veliki broj naučnih radova iz oblasti sudske medicine) već i istoriji. Prošle godine priredila je knjigu “Kazivanja ljekara o Velikom ratu” Branislava Dimitrijevića, prenosi Telegraf.

Ali, svoja interesovanja nije samo svodila na sudsku medicinu, već se godinama uporedno bavila i istorijom medicine, kojoj se posljednjih godina svog života maksimalno posvetila. Bila je jedan od najaktivnijih članova Sekcije za istoriju medicine Srpskog ljekarskog društva (SLD)

Dr. Snežana Veljković rođena je u Nišu, a studije medicine završila je na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Po završetku studija radila je u Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu. Sudska medicina ju je bila privlačila na jedan poseban način i logično je bilo da upravo i završi specijalizaciju iz sudske medicine.

U želji da usavrši svoje znanje iz sudske medicine provela je krajem sedamdesetih godina 20. vijeka jednu godinu na usavršavanju u New Yorku u Kancelariji Glavnog Medicinskog Inspektora i po povratku u Beograd odbranila je doktorsku disertaciju 1980.godine.

Za redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu izabrana je 1994. godine, na kome je bila i dugogodišnji šef katedre za sudsku medicinu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje