Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Od danas direktan let Beograd – New York

Preuzmite sliku

Poslije skoro četvrt stoljeća prvi avion iz glavnog grada Srbije poletio je danas direktno za New York.

Avion sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla poletio je u osam sati, a svečanu vrpcu povodom ovog događaja presijekli su premijer Srbije Aleksandar Vučić, generalni direktor Air Serbije Dane Kondić, generalni direktor Etihada James Hogan i ambasador SAD-a u Beogradu Kyle Scott, prenosi Al Jazeera.

Premijer Vučić  je bio među prvim kupcima karte za let, ali danas ipak neće letjeti za New York, jer je otkazao posjetu SAD-u. On je ranije rekao da je direktan let iz Beograda za New York „mali, ali važan korak za Srbiju, njenu budućnost, za reputaciju naše zemlje, ali i za privlačenje investitora“.

Pripreme za prvi direktan let trajale su godinu i po dana, rekao je gradonačelnik Beograda i predsjednik Nadzornog odbora kompanije Air Serbia Siniša Mali i istakao da je prodato više od 15.000 karata, što je iznad biznis plana.

Generalni direktor Etihada i potpredsjednik Nadzornog odbora Air Serbia James Hogan rekao je da letom za New York počinje nova faza u razvoju te kompanije i da je uvjeren da će poslije 24 godine Beogard postati kapija Balkana ka SAD-u.

Avion Airbus A330, koji će danas otvoriti direktnu avioliniju, dobio je ime ”Nikola Tesla”, a njime će upravljati kapetan Davor Mišeljić, izvršni direktor za saobraćaj kompanije Air Serbia.

Probni letovi 

Riječ je o prvom širokotrupnom avionu za redovni intrekontinetalni saobraćaj izmedu Balkana i SAD-a, koji je sada najveći avion u floti Air Serbije, a koji je u Beograd stigao 11. maja.

Letjelica ima 254 mjesta – 236 sjedišta u ekonomskoj klasi i 18 u biznis klasi.

Karte su u prodaji od februara po cijeni počevši od 399 eura.

Letovi do New Yorka će se obavljati pet puta sedmično, a dodijeljeni su im brojevi YU500 i YU501, isti oni koje je koristio prethodnik JAT, kad je prije 24 godine direktno letio za New York.

Avion je u prethodnom periodu isproban na letovima do pojedinih gradova u regiji. (Tuzlanski.ba/Foto: Ilustracija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje