Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Od 15. jula promjena uslova za ulazak putnika u Sloveniju

Preuzmite sliku

Zbog povećanog broja uvezenih slučajeva zaraze koronavirusom u protekloj sedmici, Slovenija se odlučila za promjenu kriterija za ulazak u zemlju pa to više neće ovisiti o epidemiološkoj situaciji u državi iz koje dolaze putnici nego o njihovom covid statusu.

Odluka kojom se ukidaju popisi država s obzirom na njihovu epidemiološku situaciju i izjednačavaju uslovi ulaska za sve putnike stupila je na snagu u nedjelju, a primjenjivat će se od četvrtka 15. jula, objavila je slovenska vlada.

Za ulazak putnika u Sloveniju bez karantina kao dokaz će vrijediti evropska digitalna potvrda o vakcinisanju ili digitalna potvrda trećih država, a osnovni kriterij za ulazak je dokaz da je osoba preboljela covid-19, da je vakcinisana ili da se testirala i da je rezultat testa negativan.

Jedini izuzetak od tog pravila vrijedi za strance koji u Sloveniji imaju zemlju ili nekretninu (tzv. dvovlasnici) i za djecu mlađu od 15 godina ako su u pratnji roditelja ili skrbnika – za njih se neće određivati karantena.

Ministar zdravstva Janez Poklukar najavio je da će se vlada s epidemiolozima ponovo sastati u ponedjeljak radi koordinacije i mogućeg donošenja novih mjera budući da broj novih dnevnih zaraza proteklih sedmicu dana raste, što se pripisuje većem broju uvezenih slučajeva, prvenstveno kod više skupina slovenskih maturanata koji su boravili u španskim ljetovalištima.

“Pozivam sve koji dolaze iz inostranstva, a imaju znakove bolesti da se testiraju, a one koji su s njima bili u kontaktu da ostanu kod kuće u karantinu pet dana, a onda se testiraju”, kazao je Poklukar u vezi putovanja u rizičnije države.

Kako prenose slovenski mediji, zaoštravanjem mjera pri ulasku u zemlju vlada želi među ostalim potaknuti stanovništvo, posebno mlađe, da se što prije vakciniše budući da je do sada potrebnim dozama vakcina zaštićeno 35 posto populacije, znatno manje od željenih 70 posto, koliko bi prema procjenama bilo potrebno da se spriječi četvrti val epidemije na jesen zbog zaraznije delta varijante. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,