Ponedjeljak, 26. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Objavljeni detalji pada srpskog vojnog aviona: Piloti su bacili rezervoare s gorivom

Objavljeni su uzroci pada srpskog vojnog aviona MiG-21 koji se u petak srušio u selu Brasina kod Malog Zvornika. Poginula su oba pilota, 49-godišnji Dejan Krsnik i šest godina mlađi Zvonko Vasiljević.

Za njih su kobni bili mala visina leta, između 200 i 400 metara, te rizičan manevar avionom. Piloti su prilikom pada ispustili spremnike s gorivom i napravili očajnički manevar kako bi izbjegli pad na kuće. Time su praktično žrtvovali svoje živote da bi spasili ljude na tlu.

Vezano | Avion Vojske Srbije pao u blizini Malog Zvornika 

Moći će se utvrditi brzina i visina prije pada

Tokom uviđaja pronađen je uređaj za bilježenje parametara leta iz aviona, sličan crnoj kutiji u putničkim avionima, samo što ne bilježi komunikaciju s pilotima. Uređaj nije pretrpio znatna oštećenja pa će vještaci moći utvrditi točnu brzinu i visinu aviona neposredno prije pada.

Vezano | Ministarstvo odbrane Srbije objavilo imena i biografije poginulih pilota 

Prvi rezultati govore da je avion u kritičnom trenutku letio između 200 i 400 metara nadmorske visine, rekao je anonimni izvor za Kurir.

Jedan od poginulih kapetana preletio je rodno selo kako bi pozdravio svoje

MiG-21 kobnog je jutra oko devet sati poletio s vojnog aerodroma u Batajnici i krenuo prema Donjoj Borini, rodnom selu poginulog kapetana Vasiljevića, koje se nalazi odmah pored Brasine.

“Vasiljević je preletom preko rodnog sela htio pozdraviti porodicu i komšije. Dva puta su on i Krasnik nadletjeli Donju Borinu, a onda su napravili manevar u kojem su izgubili silu uzgona, što znači da se više nisu mogli vinuti u zrak. Važno je napomenuti da su ti borbeni manevri izuzetno opasni na malim visinama. Kad su vidjeli da je rušenje neizbježno, piloti su odbacili rezervoare s gorivom da prilikom pada ne izazovu požar koji bi zapalio selo. Istovremeno su nakrivili avion kako bi on preletio i susjedno selo Brasinu te su se srušili na njivu. Može se reći da su piloti poginuli da spase ljude na tlu”, zaključio je izvor. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje