Utorak, 5. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Objavljene slike potopljenog turističkog broda koji se zabio u obalu u Splitu

Preuzmite sliku

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture oglasilo se o pomorskoj nesreći turističkog broda koji je sinoć oko 2:30 udario u splitsku Zapadnu obalu.

Podsjetimo, kapetan broda je priveden nakon što se utvrdilo da je u trenutku nesreće bio pod uticajem alkohola.

Na brodu je bilo oko 50 putnika i svi su uspjeli sići s broda na obalu te srećom niko nije povrijeđen. Brod je kasnije potonuo.

Vezano | Priveden kapetan broda koji je potonuo u Splitu, bio je pijan

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture poručuju da su u toku aktivnosti na poziciji pomorske nesreće kako bi se more i morski okoliš osigurali od onečišćenja, ukoliko se dogodi istjecanje pogonskog goriva iz spremnika izletničkog broda, koji je potonuo na mjestu udara.

Ministarstvo je objavilo i fotografije s mjesta događaja koje možete vidjeti u galeriji iznad teksta.

U nastavku prenosimo priopćenje Ministarstva.

Saopćenje Ministarstva

“Prema dostupnim informacijama u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, koju provodi Lučka kapetanija Split u tijeku su koordinirane spasilačke aktivnosti prema izletničkome brodu „Morska Vila“, dužine 21,6 metara u vlasništvu pravne osobe iz Republike Hrvatske, koji je jutros, 24. jula iza 02.00h pramcem udario u obalni zid Inine benzinske stanice, na splitskoj Zapadnoj obali.

Iz nadležnosti LK Split u koordinaciji sa Nacionalnom središnjicom za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) na poziciju nesreće angažovani su pripadnici Javne vatrogasne stanice Split, čija pomorska jedinica je postavila upijajuće brane oko oštećenog broda, kako bi prevenirali onečišćenje mora i morskog okoliša, u slučaju da se dogodi isticanje pogonskoga goriva iz brodskog spremnika.

Na poziciji su angažirani ronioci radi provjere brodskog trupa ispod nivoa mora, dok je u dogovoru sa vlasnikom broda dodatno angažovana firma za pružanje komercijalnih usluga sprječavanja i uklanjanja onečišćenja mora i morskog okoliša.

Pregledom nadzornih kamera, administrativnim očevidom brodske dokumentacije te saradnjom sa policijskim službenicima Pomorske i aerodromske policije Split utvrđuje se tačan broj osoba koji je boravio na brodu u trenutku nesreće, uključujući i posadu, kako bi se provjerilo jesu li poštovane ili prekršene sigurnosne odredbe propisane temeljem Pomorskog zakonika, odnosno, Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe”, stoji u saopćenju Ministarstva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,