Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Objavljena ažurirana lista mjera u evropskim i susjednim državama kojih se putnici moraju pridržavati

Preuzmite sliku

Zbog sprečavanja širenja koronavirusa uvedene su posebne mjere na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine i zemalja u regionu. Informativni centar BIHAMK-a prati situaciju u BIH i regiji i redovno informiše javnost o stanju na graničnim prelazima.

Od 12.09. 2020.g. u Bosnu i Hercegovinu dozvoljen je ulazak za sve strane državljane, pod uslovom da imaju negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati.

Ulazak u BiH bez predočenja negativnog testa na virus SARS-COV-2 omogućen je za državljane Crne Gore, Republike Srbije i Republike Hrvatske kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici, koji su državljani drugih zemalja. (Odluka) Također, bez negativnog testa na SARS-CoV-2 omogućava se ulazak u BiH maloljetnim strancima čiji je roditelj državljanin Bosne i Hercegovine, kao i strancu koji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine.

EVROPSKA UNIJA

Od 16.07.2020.god. EU odobrava ulazak sljedećim državljanima trećih zemalja: Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina. Dozvoljava se ulazak i državljanima zemalja Evropskog jedinstvenog tržišnog prostora (Velika Britanija, Norveška, Švicarska, Island i Lihtenštajn), dok je za državljanje SAD-a, Brazila i Ruske Federacije zabranjen ulaz u EU.

HRVATSKA

Novom odlukom privremeno se zabranjuje se ili ograničava ulazak u Hrvatsku.

Nova odluka kojom se zabranjuje prijelaz na graničnim prijelazima, veže se na europske regije. Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti neki drugi uvjet za ulaz u Hrvatsku. Svi ostali trebaju negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati pri dolasku u Hrvatsku i u izolaciji čekati rezultat testa. Trenutno gotovo da i nema zelenih regija u Evropi.

Ulaz bez negativnog PCR testa za građane iz EU država je dopušten za zdravstvene djelatnike, pogranične radnike, učenike, stažiste i studente koji svakodnevno putuju u inozemstvo uz uslov da ne borave u RH i izvan nje duže od 12 sati, naprimjer pomorce i radnike u sektoru prometa, pružatelje usluga prijevoza, diplomate, osoblje međunarodnih organizacija, osobama koje putuju iz nužnih razloga, putnici u tranzitu uz obavezu da napuste državu unutar 12 sati i pacijentima koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

Putnici iz trećih zemalja ne mogu prelaziti preko granice, osim nekoliko iznimki (tranzit, pogranični radnici, diplomati, osoblje u prometnom sektoru…), a jedna od njih je i posjedovanje negativnog PCR testa. Državljani EU koji dolaze iz trećih zemalja mogu ući u Hrvatsku uz negativni PCR test.

Ova Odluka stupila je na snagu 01.12.2020. godine.

SLOVENIJA

Državljani BIH koji žele ući u Sloveniju moraju posjedovati negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili idu u obavezan karantin u trajanju od 10 dana.

SRBIJA

Srbija je otvorila granične prelaze za putnički i robni saobraćaj bez neophodnog testa na koronavirus i dozvole komisije.

CRNA GORA

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je  uz obavezni PCR, ELISA ili ECLIA  test star maksimalno 72 sata. Od 22.07. za djecu mlađu od 5 godina test nije obavezan. Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori. Za vrijeme važenja ovih mjera, ulazak u Crnu Goru nije moguć preko graničnog prelaza Hum, dok se na graničnom prelazu Metaljka može ući od 07 do 19 sati.

SJEVERNA MAKEDONIJA: 

Od 12.10.2020. god. državljani Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije u Sjevernu Makedoniju mogu ulaziti bez PCR testa na Covid. Od 17. 06. 2020.god. otvoreni su svi makedonski granični prelazi. Stranim drzavljanima je dozvoljen tranzit kroz Makedoniju i  taj tranzit ne smije biti duži od 5 sati od ulaska u Sjevernu Makedoniju. Na ulazu svaki strani drzavljanin potpisuje izjavu koju mora čuvati tokom tranzita. Ako se izjava izgubi, strani drzavljanin mora ići u državni karantin 14 dana. Za tranzit kroz Sjevernu Makedoniju stranim državljanima nije potreban PCR test.

ALBANIJA

Albanija je otvorila svoje granične prijelaze za državljanje BIH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje