Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Objavljen video snimak na kojem vozilo razbija srpske barikade na Kosovu

Preuzmite sliku

Priština kaže da je akcija usmjerena na borbu protiv korupcije i kriminala, Vučić tvrdi da je prava meta srpsko stanovništvo. Snimili su trenutak u kojem vozilo kosovske policije probija barikadu na sjeveru Kosova

Jedinice kosovske specijalne policije ROSU upale su u ponedjeljak ujutro na sjever Kosova na kojem su Srbi većinsko stanovništvo. Čuli su se pucnjevi i sirene u akciji koju je Priština opravdala borbom protiv korupcije i kriminala.

Navodno je uhapšeno nekoliko visokih policijskih dužnosnika i carinika, a ima i ozlijeđenih. Srbi su postavili barikade na ceste, a pojavio se video kako u jednoj od općina u Zubinom Potoku, vozilo kosovske specijalne policije razbija barikadu.

‘Akcija protiv zla, ne protiv Srba’

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stavio je vojsku u stanje pune pripravnosti pa u dramatičnom govoru u Skupštini rekao kako je akcija bila usmjerena protiv Srbije od strane albanskih ekstremista u policijskim uniformama.

– Mlatili su ljude i pucali im iznad glava pod izlikom borbe protiv korupcije. Napadnu li srpski narod, Srbija će pobijediti. Nećemo dopustiti novu ‘Oluju’ – pričao je Vučić.

Povukli su se

Iz KFOR-a su poručili kako akcija ROSU nije usmjerena protiv Srba već protiv organizovanog kriminala i korupcije i da se ne odvija samo na sjeveru Kosova.

– Aleksandar Vučić dobro zna da ne može utjecati na situaciju na Kosovu, naše institucije su spremne na sve. Današnja akcija na sjeveru Kosova je bila protiv zla i kroz ovu su akciju uhapšeni dužnosnici i građani različitih nacionalnosti, među njima i infiltrirani Rus – rekao je kosovski predsjednik Hashim Thaqi.

Nakon nekoliko sati pripadnici specijalne kosovske policije povukli su se sa sjevera Kosova. U akciji kosovske specijalne policije uhapšeno je preko 20 ljudi. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,