Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Obdukcija potvrdila: Italijan je umro od udisanja ugljen monoksida

Preuzmite sliku

Kako neslužbeno saznaje Slobodna Dalmacija, obdukcijski nalaz preminulog italijanskog državljanina potvrdio je sumnje da je on preminuo uslijed udisanja ugljen monoksida

Dalmacija danas javlja kako su iz pouzdanog izvora dobili informaciju da su rezultati obdukcijskog nalaza otklonili sve sumnje i pokazali da je Italijan umro od posljedica udisanja ugljen monoksida.

U splitskoj policiji su kazali kako je Državno pravništvo nadležno za davanje informacija o obdukciji u takvim slučajevima, dok je glasnogovornica Državnog pravništva u Splitu Rene Laura tek kratko poručila: “Mi od nikoga nismo dobili rezultat obdukcije niti imamo bilo kakve informacije o tomu.”

Udisanjem ugljen monoksida prvenstveno stradava mozak, kao i ostali vitalni organi u tijelu.

Pozlilo mu pa je pao i udario glavom

Podsjetimo, 57-godišnji italijanski menadžer Eugenio Vinci jučer ujutro pronađen je mrtav na brodu kod Hvara. Prema pisanju talijanskih medija, Vinciju je naglo pozlilo u WC-u broda, nakon čega je pao i udario glavom o zid. Ubrzo su i ostali počeli osjećati simptome poput mučnine i vrtoglavice.

Policija je jučer ujutro obavijestila da je na brodu pronađeno tijelo muškarca i da je još pet osoba hospitalizovano u splitskom KBC-u. Među njima je i dvoje djece.

Muškarac je preminuo prije dolaska hitne, dok je dvoje djece u teškom stanju hitno prevezeno helikopterom na Odjel pedijatrije splitske bolnice. Helikopter se kasnije vratio po još tri osobe koje su se osjećale loše te ih prebacio na Odjel zarazne bolesti splitske bolnice.

Iako se isprva pretpostavljalo da su se turisti otrovali hranom, uzrok trovanja je udisanje ugljičnog monoksida.

Dvoje djece i dalje se bori za život

Petogodišnji dječak i 14-godišnja djevojčica i dalje se bore za život. Ishod je neizvjestan, rekla je liječnica.

“Djevojčica i dječak su i dalje životno ugroženi s višeorganskim zatajenjem, i dalje su na respiratoru, intenzivno liječenje se nastavlja. Prema pristiglim nalazima povišena je razina karboksihemoglobina što može biti posljedica udisanja ugljičnog monoksida”, rekla je danas voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju splitskog KBC-a Branka Polić i dodala kako je na nadležnim državnim institucijama da dovrše ovu istragu.

“Kad je neko životno ugrožen, onda znači da je ishod neizvjestan”, dodala je na upit novinara koliko je stanje opasno. “Životno ugrožen znači da su ugrožene vitalne funkcije – mozak, srce, cirkulacija kao najvitalniji organi, ostalo su jetra i bubrezi. Dakle, ako je neko na respiratoru to znači da njegova pluća ne funkcionišu ili da su mu poremećaj svijesti i poremećaj u centralnom živčanom sistemu takvi da je i centar za disanje kompromitovan”, poručila je. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje