Utorak, 3. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Novo pogoršanje vremena: Stiže superćelijska oluja s golemom tučom, razornim vjetrovima i tornadima

Preuzmite sliku

Nakon nekoliko dana bez oluja, meteorolozi za narednu sedmicu predviđaju novo pogoršanje vremena. Slovenski meteorolog Marko Korošec objavio je upozorenje za vrijeme koje nas očekuje iduća tri dana.

“Posljednje dvije sedmice pokazale su izvanredan vremenski obrazac u srednjoj Evropi. Brojne teške vremenske nepogode s tornadima, golemom tučom, iznenadnim poplavama i razornim vjetrovima razorile su alpsko područje, sjevernu Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i središnji Balkan. Od ponedjeljka do srijede prognozira se značajnije vrijeme, uključujući vrlo veliku tuču, dok još jedan snažan i dubok frontalni val ulazi u pregrijanu zemlju”, piše Korošec za severe-weather.eu.

“Vremenski modeli već nagovještavaju još jedan frontalni sistem koji će se pojaviti u središnjoj Evropi u ponedjeljak. Od ponedjeljka do srijede u središnjoj Evropi s alpskim područjima, Italiji, sjevernom i središnjem dijelu Balkanskog poluotoka očekuje se višednevna oštra vremenska nepogoda. Očekuju se jake grmljavinske oluje, uključujući superćelije s vrlo velikom do golemom tučom, tornada, bujične poplave i razorni vjetrovi”, prognozira Severe weather.

U nedjelju i ponedjeljak predviđa se brz porast temperature, no taj toplinski val bit će kratak, a temperature će dosegnuti 35 stepeni ili više diljem sjeverne Italije i Balkana.

Prosječna temperatura bit će viša oko 10 do 12 stepeni Celzijevih, dok će dnevna temperatura prelaziti u ekstreme.

“Za južnu Italiju i južni Balkan ponedjeljak će donijeti izrazito visoke temperature. Srbiji Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Rumunjskoj, Bugarskoj i Grčkoj predviđaju se maksimalne dnevne temperature koje će se kretati od 40 do 46 stepeni”, napisao je meteorolog.

Snažni vjetrovi dodatno će zaprijetiti šumskim požarima u Grčkoj i drugim dijelovima južnog Balkana, prema Korošecu. Visoka vlažnost i temperatura rosišta stvarat će visoku nestabilnost uz pomoć vlage iz Ligurijskog zaljeva i temperature Jadranskog mora.

Frontalni sistem će se u utorak pomaknuti prema istoku, a posljedica toga će biti dodatno loše vrijeme i izbijanje intenzivnih grmljavinskih oluja.

“Dakle, slično evoluciji u ponedjeljak, dugotrajne superćelijske oluje s golemom tučom, razornim vjetrovima i tornadima bit će moguće širom Balkanskog poluotoka i duž regije istočnog Jadrana”, zaključio je Korošec.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje